Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Klundertse Thea Noteboom ontpopt zich als kunstenaar-docent

Door: Tom Rietveld Algemeen

KLUNDERT - Kunstenares Thea Noteboom heeft een atelier in Klundert. “Eigenlijk ben ik al heel mijn leven bezig met creativiteit op alle fronten”.

Hoe heb je dat ontdekt?

“Als kind eigenlijk al. Ik knutselde graag, tekenen, kaarten maken, kleertjes maken voor poppen. Later maakte ik voor onze jonge dochters ook kleding. Samen met een goede vriendin heb ik heel wat leuke projecten gedaan waaronder de verkoop van gebruikte merkkleding, het maken van kinderkleding en sieraden en het geven van workshops.  En toen kwam de klei. De eerste kennismaking met deze materie was tijdens een cursus boetseren.  Nadat er meer ruimte kwam toen onze kinderen groter werden, kwam de behoefte aan verdieping. Ik heb een aantal drukke banen gehad en ik merkte dat ik het onder een baas werken nooit zo heel lang volhield. Het creatieve stuk was altijd een soort rustpunt, dat zit wel in mijn leven verweven.”

Klei, stof tot nadenken

“Ik ben de kunstacademie (IKO) gaan doen in Hoogstraten. Dat waren soms confronterende jaren en daardoor wel heel leerzaam. Super enthousiast begon ik eraan, maar het ging er schoolser aan toe dan ik had verwacht. Ik was gewend om te freewheelen, dus dat was wel even wennen. Maar het was nodig, al zag ik dat later pas. Ik leerde dat niet alleen techniek belangrijk is, maar ook conceptueel denken, onderzoek doen en het bewaken van het creatieve proces. Wat wil ik, hoe pak ik het aan en hoe kom ik tot een gewenst resultaat? Tijdens de opleiding werd erop aangestuurd een eigen stijl te ontwikkelen. Daar ik meestal intuïtief werk is dat voor mij moeilijk. Nu ik weer wat verder ben merk ik toch dat er herkenbare elementen terug komen in mijn werk, zoals ronde vormen, (dis)balans en imperfectie.”

“In de tuin ligt, wat ik noem, een ‘groei project’ en bestaat uit 5 organische vormen. Dit object verbeeldt onmacht, persoonlijke groei, kracht en herstel. Het eerste object lijkt op een zwarte pannenkoek, en staat voor duisternis en kwetsbaarheid. Vervolgens is daar een voorzichtige opkrabbeling, het zwart verzwakt en de objecten ‘groeien’ en het eindigt met een ei van klei! Daar is het licht, strak van vorm en staat als een huis. Een betere tijd breekt aan.”

“Tijdens de eindejaars expositie bij het IKO gebeurde er iets moois. Een man van 85 jaar ging aan de andere kant van het werk staan en vroeg of ik iets over mijn werk wilde vertellen. Na mijn uitleg zei hij: ‘Ik sta nu aan deze kant. Dan is dit het ei waar ik uit geboren ben en zit nu dichterbij het zwartste deel en dat staat voor afscheid en de dood.” Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terug denk. Dat was zo’n bijzonder moment. Dat maakt kunst ook zo boeiend. Een ieder geeft er een eigen betekenis aan.”

Examenstuk

“In het examenjaar heb ik het thema ‘balans’ uitgewerkt, in abstractie. Tijdens de eindpresentatie had ik o.a. bollen gemaakt van keramiek, en gepresenteerd op sokkels en tafels. Balancerend op het randje of rollend uit een koker van klei. Veel bezoekers waren bang dat er iets zou vallen of breken. De spanning en verwarring die dit oproept vind ik mooi. Het is een grens die ik graag opzoek. Kapotte mallen, imperfectie en toevalligheden zijn interessante thema’s voor mij. Af en toe mijn gedachten laten voor wat ze zijn, is ook wel prettig en dan concentreer ik me bijvoorbeeld op kleurgebruik en gladde, strakke vormen. De wereld van de klei is een onuitputtelijke bron van inspiratie.”

Thea als docent

“Zes jaar geleden zijn wij verhuisd van Roosendaal naar Klundert. Sindsdien heb ik mijn eigen atelier. Daar ben ik zo blij mee! Wekelijks wordt hier geboetseerd. Een leuke combinatie van vrouwen ( ja, het zijn tot dusver nog steeds vrouwen) die lekker komen ontspannen en elkaar inspireren. Er wordt van alles gemaakt, van gebruiksgoed tot portretjes en abstracte objecten. Ideeën genoeg en af en toe bedenk ik een opdrachtje. Het is erg de moeite waard wat ze maken. Daarom ga ik met hen exposeren tijdens de Kunst en Monumenten route. Deze zal plaatsvinden in het weekend van 10 en 11 september in de Stad Klundert. Verder geef ik af en toe kunstlessen op school (KoS) en workshops”.