Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Vluchtelingen ondergebracht in Zevenbergse sporthal Lindonk

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - In Zevenbergen vangen de Veiligheidsregio, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Rijk en de gemeente vanaf medio juli tot uiterlijk 1 oktober 2022 vijftig tot 90 vluchtelingen op in sportcentrum Lindonk.

Omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zit en vluchtelingen buiten moeten slapen, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio een dringend beroep gedaan op alle burgemeesters in de regio om hulp te bieden. Gemeente Moerdijk heeft hier positief op gereageerd, na een besluit van het college en in overleg met de gemeenteraad. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke: “De situatie in de vluchtelingenopvang is nog steeds schrijnend. Als gemeentebestuur vinden we dat dit zo niet langer kan. We willen met deze crisisnoodopvang een bijdrage leveren aan het zeer acute probleem van opvang dat in Ter Apel is ontstaan en aan het Rijk en COA enige verlichting te bieden om tot een structurele oplossing te komen. Uiteraard zullen we inzetten op een goede begeleiding ter plaatse en betrokkenheid van onze inwoners.”

Sporthal huren

De Lindonk wordt tot uiterlijk 1 oktober ingezet voor crisisnoodopvang. De gemeente huurt de sporthal. Aart-Jan Moerkerke: “ Op dit moment kunnen wij nog niets zeggen over de samenstelling van de groep vluchtelingen die we gaan opvangen. Dit horen we pas heel kort voordat de eerste mensen arriveren”.  De gemeente treft alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige wijze en zonder overlast verloopt. Er is dag en nacht beveiliging aanwezig. Ook is er begeleiding die de mensen helpt in hun asielproces en toeziet op de gang van zaken in en om de locatie. 

Burgemeester Moerkerke benadrukt dat het gaat om crisisopvang, maar dat hij zich kan voorstellen dat er vragen leven in de omgeving en dat er mensen zijn die graag een steentje bijdragen om deze mensen zich welkom te laten voelen in Zevenbergen. Daarom blijft de gemeente graag in gesprek met alle betrokkenen”. De portefeuillehouder wethouder Blom vult aan: “Vanaf komende week wordt het pand ingericht, zodat er vanaf 18 juli opvang mogelijk is. De beveiliging wordt georganiseerd vanuit de veiligheidsregio zodat de situatie beheersbaar wordt gehouden. De gemeente houdt een oogje in het zeil maar voert het niet zelf uit. Vluchtelingenwerk is er bij aangehaakt voor de verdere begeleiding in het proces om al of niet statushouder te kunnen worden. COA is er om te informeren en staat in contact met de mensen zelf. Daarnaast is er ook professionele beveiliging om in de hal en ook in de omgeving te zorgen dat alles soepel verloopt”.

Mensonterende situatie

Waar gaan de mensen na 1 oktober naar toe? Burgemeester Moerkerke: “ Dat is de grote vraag, we hopen dat de doorstroom op dat moment dusdanig is, dat ze naar een betere plek kunnen. Dat hebben we ook niet helemaal in de hand. Van alle kanten wordt er gewerkt om die doorstroom op gang te krijgen. Nu gaat het om de eerste druk weg te halen, dat mensen niet meer buiten hoeven te slapen in een mensonterende situatie”. Afzonderlijke ruimten om te slapen, te eten en te ontspannen en voldoende ruimte per persoon voor een humane situatie. De mensen zijn niet te gast bij de gemeente Moerdijk. Ze zijn te gast bij COA en de veiligheidsregio , waarbij door de gemeente Moerdijk de locatie gefaciliteerd wordt. Daarmee is de situatie echt anders dan bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, die zijn gast van de gemeente Moerdijk”.