Rondleiding op terrein Shell Moerdijk
Rondleiding op terrein Shell Moerdijk Foto: Sjaak van Schie

Agrarische Natuurvereniging Drimmelen/Moerdijk bezoekt Shell

MOERDIJK - Op 2 juli bezocht een groep van 25 leden en donateurs Shell Moerdijk. Het er naar toe gaan is al een beleving, helemaal achterop het industrieterrein Moerdijk tegen het Hollands Diep aan. Een plek waar je zonder reden niet naar toe zou gaan. 


De ontvangst met koffie en introductie over Shell Moerdijk kregen we in de hal. Een groot bord met de plaatjes van flora en fauna op het terrein aanwezig maakte al indruk. Dit hadden we niet verwacht, we zijn toch op bezoek bij een chemiebedrijf. Het eerste misverstand werd hiermee al weggewerkt. 

Na uitleg over de beveiligingsregels ging de groep met 2 begeleiders op weg over het immense en gevarieerde terrein van Shell.


Opgespoten met zand

De landbouwers onder ons memoreerde nog aan het verleden van dit gebied. Namelijk de beste landbouwgronden van West Brabant. Voor het industrieterrein werd werd het opgespoten met zand waar elders weer een mooi water voor in de plaats kwam. 

Een aantal van de boeren begon een bedrijf in Alberta, Canada.


Unieke vegetatie

De schrale zandgrond is een prima bodem voor unieke vegetatie die je bijna nergens vindt. De wandeling ging langs de affakkel toren waar uitleg werd gegeven over de duurste nestkast van Nederland voor de slechtvalk. Na het ontwikkelen van de installaties om olie te kraken tot een scala van grondstoffen voor de industrie bleek de natuur zich ook te vestigen op en rond het terrein. Unieke planten tot zelfs orchidee maar ook kleinwild zoals haas, konijn, egel en ree maar geen mollen! In de lucht aalscholvers, buizerd, valken en sperwer. Bijzonder is ook de wand met oeverzwaluwen. 


Verrassing voor wandelaars

Het bezoek bleek een grote verrassing voor de wandelaars en stond in het teken van over elkaar leren. Dit werd ook nog mooi gezegd door onze rondleidster. Shell levert vooral grondstof voor verdere verwerking in producten en kleding is daarvan het voorbeeld. Bijna alle kleding heeft vezels in zich die hun oorsprong hebben in de chemie. Zoals we daar aandachtig luisterde hoorde we dat zonder deze stof in onze kleding we zo goed als naakt zouden zijn. Shell bedankt namens de Agrarische Natuurvereniging Drimmelen/Moerdijk.[n]