Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Erespeld voor burgerraadslid Jan Oskam

ZEVENBERGEN - Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 7 juli ’22 in het gemeentehuis een extra agendapunt ingelast. 


DOOR TOM RIETVELD


Hij riep Jan Oskam op om naar de spreekdesk te komen., waar hij als waardering voor zijn langdurige inzet als burgerraadslid van Moerdijk voor de ChristenUnie van 2002 tot 2022 de ‘erespeld gemeente Moerdijk’ kreeg opgespeld. Als uitzondering op de regel is er nu een regel gemaakt, dat ook een burger raadslid na 8 jaar hun rol te hebben vervuld in aanmerking komen voor een erespeld. We vragen Jan Roskam nog even wat het verschil is tussen raadslid en burger raadslid? Jan: “Het is twintig jaar gelden ontstaan. Toen was er een mogelijkheid voor kleine fracties om - zoals men dat noemde - een ‘fractie-assistent’ aan te stellen. Ik was de eerste, die daar gebruik van maakte. ChristenUnie had toen 1 zetel en nog steeds. De raad moest met meerderheid akkoord gegaan. Na veel strubbelingen is dat gelukt. En toen ben ik de eerste fractie assistent geworden. Van lieverlee zag je dat ook andere partijen daar gebruik van gingen maken. Tien jaar later is dat woord fractie assistent omgezet tot burger raadslid. Het is in feite dezelfde functie. Een burgerlid mag in alles meedoen, behalve uiteraard de raadsvergaderingen.” “Je mag er wel bij zitten, maar je hebt geen stem en het is een goed gebruik dat je de raadsleden met rust laat en niet gaat souffleren. Dat is niet gepast. Dus Je bent erbij als belangstellende net als iedere burger daar mag zijn, maar je hebt verder niets met de raadsvergadering te maken. Als er besluitvorming is of schorsing dan is dat aan de raadsleden.Je mag als burgerraadslid aan alles meedoen: commissievergaderingen of werkgroepen en informatieavonden. Je mag gesprekken aangaan met de wethouders op verzoek. Daarmee ontlast je wel het raadslid met het vele werk.”

Mooiste moment?

In de tijd van Jan Mans heb ik een lintje gekregen. Dat had niets met de politiek te maken maar meer voor al mijn activiteiten en het vele vrijwilligerswerk. Ik werkte bij de kabelfabriek in Delft en was in de ondernemingsraad lang secretaris. Heel veel in de kerk. Veelal met ouderen werk. Ik ben voorzitter van PCOB en sinds kort ben ik secretaris van het SAM (Senioren Adviesraad Moerdijk). Ik ben altijd wel bezig. Sinds 11 jaar ben ik met pensioen en dan kan je veel overdag doen. En de politiek is veelal op de avond”.[n]