Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Met z’n allen kamperen op het zwembad

Door: Tom Rietveld Algemeen

De zomervakantie beginnen met een nachtje op het zwembad slapen? Dat kon tijdens de Zwemping voor basisschoolleerlingen in Willemstad. Vrijdagavond kwamen 52 kinderen hier een nachtje logeren. 

Bestuurslid Gertjan Timmers: “Met regelmaat organiseren we met ons team vrijwilligers leuke events. Vrijdag op zaterdag was er dus een heuse Zwemping. Kinderen hebben hun tentjes meegebracht en nadat ze die samen met hun ouders hebben opgezet konden ze deelnemen aan de spellen en onderlinge competities in gemixte groepen. 

Een groep ouders/vrijwilligers blijven ook meehelpen  en overnachten om er een leuk feestje van te maken. Na de zwemactiviteiten met een fris regenbuitje in het zwembad zal er nog een kampvuur worden aangemaakt en kunnen de marshmallows tevoorschijn gehaald worden om boven het vuur te roosteren. Gertjan vervolgt: “Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers hebben we er voor gezorgd dat dit zwembad nu alweer zeven jaar lang open is kunnen blijven, zodat inwoners van Willemstad kunnen recreëren en bewegen met het hele gezin.” 

Het openluchtzwembad Buitendiep ligt in de wijk net buiten de vesting Willemstad. De stichting Ons Bad heeft dit complex voor een symbolisch bedrag van de gemeente Moerdijk overgenomen om sluiting te voorkomen. Wel met de voorwaarde, dat de stichting het met minder budget moet zien te rooien. 

Tekst gaat verder onder foto.


Bijschrift - Tom Rietveld

De 9-jarige Pepijn van Ulden heeft vorig jaar voor zijn verjaardag wel een heel bijzondere tent gekregen in de vorm van een Volkswagen busje. Pepijn slaapt nu samen met zijn vriendje Jules Luikenaar in deze tent. Pepijn zit op de Singel op school en heeft nu 6 weken vakantie en vandaag is het begin van de vakantie. Ga je ook nog op vakantie met je tent? Pepijn: “Mijn neefje heeft zo’n zelfde tent en we gaan  met beide families ergens in Nederland aan het water staan.”  

De vader van Pepijn, Jerry van Ulden voormalig bestuurslid en nu actief vrijwilliger. Jerry: Het besturen gaat hier heel organisch en we regelen met regelmaat een aantal events en leuke activiteiten. Je moet zorgen dat er een bepaalde roulatie in het bestuur en de vrijwilligers zit. Meestal gaat dat gelijk op als kinderen in de leeftijd van de basisschool zitten en naar zwemles gaan en daarna vrij gaan zwemmen. Later komen ze op een leeftijd dat andere dingen weer belangrijker worden. Mijn kinderen zijn nu 12 en 9 jaar. Zodra ze naar middelbare school gaan verandert er weer veel.

Maar nu pakken we met z’n allen hard aan om het zwembad in goede staat te houden. Optisport wordt ingehuurd om zwemactiviteiten professioneel en optimaal te faciliteren bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. En wat is er lekkerder met dit zomerweer dan een natte ‘gymles’. Willemstadse basisscholen mochten gratis komen zwemmen in Ons Bad tijdens de openingstijden. 

Tekst gaat verder onder foto


Bijschrift - Tom Rietveld

Vivian van Kuijk, de moeder van de tweeling is nu al voor het zesde jaar vrijwilliger bij het zwembad.  Sebastiaan en Alexander Dullens slapen straks samen in een tent. Ze kijken nu al uit naar het onderdeel reddend zwemmen en natuurlijk naar het kampvuur.”

Telkens moet er een beroep gedaan worden op ouders van de kinderen, die graag naar het zwembad komen. “Nu zijn ze 11 jaar en straks in september 12 jaar en dan gaan ze naar de middelbare en dan stop ik met mijn vrijwilligerswerk en neemt Daniëlle Nolen mijn taak over,” vertelt Van Kuijk. 

Jerry van Ulden: “Iedere ochtend weer of geen weer komt hier een vaste groep ‘de vroege vogels’ van zo’n 50 mensen die baantjes komen trekken en koffie komen drinken.”

Aanvullende inkomsten komen deels uit de kaartverkoop en de abonnementen en een beetje uit de verkoop van producten. We hebben geen horeca, wel een winkeltje, voor een ijsje of wat drinken. Alles inkomsten gaan terug naar het zwembad, als we de uitdaging niet hadden aangenomen was het zwembad zeker verdwenen. Het is ideaal voor kinderen om hier te kunnen zwemmen. Je stuurt een kind niet zo makkelijk op de fiets door de polder om 6 km verderop te kunnen zwemmen. Iedereen kent hier iedereen, de badjuffrouw, de sociale betrokkenheid en controle is hoog.”