Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Vincent en Lyndsey vangen katten op: ‘Wij kijken altijd of er een match is’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Kattenpleeggezinnen zijn er altijd te weinig. Zeker in vakantietijd, want dan worden er helaas nogal wat huisdieren naar een dierenasiel gebracht. Zes jaar geleden is Vincent van Walsum begonnen om als pleeggezin te fungeren. 

Vincent: “Ik heb Noortje als eerste poes uit het asiel gehaald en Beertje als tweede kater. Ik had nog een kamer over en ik zag bij de dierenarts een flyer hangen, dat ze vrijwilligers zochten. Ik dacht hé, dat lijkt me wel leuk’.

Twee maanden later zat er een eerste nestje bij me. Mijn vriendin Lyndsey is bij mij ingetrokken en die vond het ook leuk. We hebben zelfs een groter huis gekocht voor de katten. Vanuit het asiel is het voorschrift om een aparte kattenkamer te hebben. Je moet ze gescheiden houden van andere huisdieren. Je weet nooit wat je in huis haalt of er ziektes zijn of je eigen katten wel overweg kunnen met een moederpoes, die agressief zou kunnen zijn. Je weet nooit wat ze eerder meegemaakt hebben. De ene kat laat alles toe, de andere kat helemaal niets. Soms is een moederpoes zwanger en is weggelopen of losgelaten” 

Wennen aan normale omstandigheden

In het asiel worden katten wel goed opgevangen, maar het is veel beter om ze te laten wennen in huiselijke omstandigheden. In een dierenasiel moeten ze de aandacht over veel dieren verdelen, bij een pleeggezin is er meer tijd en groeien ze in een natuurlijke omgeving op, waar ze later ook in terecht komen. Ze leren de huiselijke geluiden kennen. Sommige katjes zijn in het begin nog wel eens angstig. Ze groeien binnen op en dat is fijn, als ze weer een nieuw baasje vinden, die bijvoorbeeld in een appartement woont.

Kattennamen bedenken

We hebben 3 eigen katten: Annie, Noortje en Balou. We bedenken voor alle katjes een speciale naam. Vorige nestjes waren bijvoorbeeld het thema Griekse goden, en FC De Kampioenen, momenteel is het thema: Frozen. Vanuit het dierenasiel worden alle kosten vergoed zoals de medicijnen en dierenartsbezoeken en voor voer en kattengrit. Inmiddels zijn er al zo’n zestig katten hier opgegroeid. Gemiddeld 3 tot 4 per nest en dan 2 tot 3 nestjes, die jaarlijks bij ons binnenkomen. 

Voor plaatsing proberen we altijd koppels te maken, bijvoorbeeld 2 zusjes of 2 broertjes samen afhankelijk van het gedragsprofiel. We maken we een tekstje, dat op de website van het dierenasiel in Breda wordt geplaatst en kunnen mensen met ons contact opnemen en komen ze hier thuis langs. Dan kijken we of ze een match zijn en of ze bijvoorbeeld op de hoogte zijn dat ze een dier voor 15 jaar in huis halen. Ook stellen we ze op de hoogte dat er een vergoeding aanhangt, deze dekt o.a. castratie/sterilisatie, 2 entingen, de chip + registratie, ontwormen, ontvlooien, medicijnen, en nog een keuring door de dierenarts”. 

Gelukkig zijn er nog meer mensen met een groot kattenhart zoals Vincent en Lyndsey. Het dierenasiel in Breda is steeds opzoek naar meer kattenpleeggezinnen.