Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Willem Frijters kweekt sinds dit jaar bloemen in Zevenbergen, vorig jaar deed hij nog in aardappels. "Voor ons is het belangrijk dat de planten blijven groeien. Maar nu staan ze te lang stil, het begint wel kritisch te worden."

 

De bloemen gaan vooral naar de veiling maar Frijters verkoopt ze ook in zijn eigen kraam aan de Hazeldonkse Zandweg. De snijbloemen komen uit de volle grond. Hij heeft verse bloemen van half mei tot begin november. "De veiling wil stelen van 75 tot 80 centimeter lang. Maar sommige van onze bloemen gaan nu al bloeien bij een lengte van 60 centimeter. Die kunnen we dan niet verkopen." 


Op het land van Frijters liggen buizen voor de beregening. Zo kan hij al zijn bloemen 's avonds of 's ochtends water geven. "Andere boeren moeten hun sproei installaties verplaatsen. Daarom zie je op warme dagen boeren toch overdag sproeien, ze kunnen niet alles 's avonds doen." 


Hoewel Frijters nog jong is, heeft zijn familie en schoonfamilie al vele jaren ervaring in de landbouw. "Ik hoor altijd verhalen over de droge zomer van 1976, maar het lijkt er op dat het nu nóg droger wordt. En ook het grondwater is inmiddels flink gezakt." Fijters haalt het water uit sloten in de omgeving en daar zit nu nog voldoende in. "Maar ik merk wel het verschil in hoogtes op het land. Hoe hoger hoe droger. Daarnaast heb ik ook een vuistregel, 20 millimeter hemelwater staat gelijk aan 40 millimeter beregenen. Regen valt zacht en goed verdeeld. Als ik nu water geef verdampt er veel."


Om te laten zien hoe droog het is, pakt Frijters een handje aarde. Bij de planten die hij die ochtend water heeft gegeven kan hij een bal maken van de aarde, waar het droger is valt de aarde direct uit elkaar. "Zo weet ik wel waar ik moet beregenen." 


De bloemen die Frijters zeven weken geleden geplant heeft zijn inmiddels klaar om van het veld gehaald te worden. "De planten die we recent geplant hebben doen kunnen we waarschijnlijk pas na elf weken plukken. Ze groeien dus veel langzamer," [n]