Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Henk heeft een verzameling met antieke fototoestellen: ‘Ben op mijn twintigste begonnen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - De een verzamelt stenen, postzegels, hondenbeeldjes, rolschaatsen, theekopjes, oude gereedschappen of ansichtkaarten. Verzamelen, dat doen veel mensen. Vandaag maken we kennis met de Zevenbergse Henk en zijn collectie antieke fototoestellen. 

TEKST TOM RIETVELD

Henk, kom je ertoe om fototoestellen te gaan verzamelen?
Henk: “Ik moet zeggen, dat ik met die verzameling ben begonnen, toen mijn broer het fototoestel van mijn opa kreeg. Mijn opa was van beroep fotograaf. Een familie fotograaf, die bij de mensen thuis van die statige foto’s maakte, vaak in de zondagse kleren. Hij ging op zijn solexje de boeren langs. We hebben nog die oude albums met zijn prachtige foto’s. Het fototoestel uit 1860 bewaren we op zolder. Ik heb op allerlei manieren geprobeerd om het te laten restaureren, maar je vindt daar helaas niemand voor. Uit nostalgie bewaren we het. Ik ben op mijn 20ste begonnen met verzamelen. Met rondkijken op rommelmarkten en het rond vertellen. Als mensen de zolder gingen opruimen, kwamen ze fototoestellen langs brengen.

Net voor de lockdown was ik de zolder aan het verven en had ik vooraf ruimte gemaakt om alle fototoestellen in kratten te pakken. En met die kratten met 500 toestellen heb ik lopen slepen. 

Toen ben ik gaan nadenken: ‘wat ga ik doen’? En heb besloten om de verzameling te specialiseren en dan alleen in Kodak Brownies. Dan kom je er achter dat het een wereldwijde gebeurtenis is.

Eerst begonnen om steeds wat via de veiling Catawiki te verkopen en dan met de opbrengst ervan Kodak Brownies te kopen. Er is een site, waar alle Kodak Brownies staan omschreven en afgebeeld. Mijn verzameling heb ik nu ook digitaal vastgelegd. Met de verzameling zit ik nu aan de 105 toestellen en nummer 106 is onderweg uit Amerika. 

Wat is je favoriete toestel?
Dat is de Medicine Brownie, die ik in Italië gekocht heb. Die is vrij zeldzaam en nog compleet in de doos. Die werden alleen in ziekenhuizen gebruikt. Eigenlijk is alles wel compleet. Even terug zat ik nog even op de vintage site van Etsy en daar kwam ik de Scouting Brownie tegen, die is vrij zeldzaam en die heb ik kunnen kopen. Is nu onderweg en zal wel over 5 weken binnen komen.

Op zo’n veiling als Catawiki is dat best spannend. Iedere keer als je met een bod het product denkt te hebben, gaat de teller weer 2 minuten lopen en heb je kans, dat er wordt overboden. 

Ik ben beetje bij beetje gaan verkopen. Eerst de polaroid toestellen en daarna de spiegelreflex camera’s. Het was verkopen en weer inkopen. Ik ging elke dag wel naar de Primera om pakjes weg te brengen en weer op te halen De eerste Kodak boxjes zijn in 1900 op de markt gekomen voor een paar dollars”. 

Kodak is uitgegroeid tot een wereldspeler met in vele landen een vestiging. Helaas heeft Kodak 100 jaar later de aansluiting met de markt en de digitale revolutie gemist en en is ten onder gegaan. De verzameling van Henk Hendikx blijft.

Heb jij ook een bijzondere collectie of verzameling en zou je ons daarover willen vertellen? Aanmelden kan door een mail te sturen naar y.vermeulen@uitgeverijdebode.nl of door te bellen naar 076-5998111. We zien je aanmelding graag binnenkomen!