Afbeelding
Foto: Esther Moerland

Peter Moerland is een volbloed wielrenner. Minimaal 4 maal per week zit hij op zijn racefiets en fietst hij gemiddeld 350 km per week. Hoe is dat allemaal begonnen?

Peter: ”Ik was 28 jaar en ik was moddervet en toen dacht ik ‘dit gaat niet goed zo.’ Mensen om me heen hadden dat ook al 3000 keer gezegd. Daardoor ben ik van lieverlee gaan fietsen. Ik ben begonnen met café fietsen en dat vond ik kei leuk. Later heb Ik me aangesloten bij een clubje uit Heijningen en daar kwamen wielrenners van Fijnaart, Willemstad bij elkaar. Vanaf 1988 fiets ik al veel: 350 km per week. Zomer en winter gaan we door. Weer of geen weer. De kilo’s vlogen eraf. Door zo’n clubje blijft je het volhouden en kijk je uit naar de volgende dag om weer te gaan fietsen. Voor overgewicht is fietsen het beste medicijn en je slaapt ook goed als je sport. 



Ik volg graag de tours. Laatst in Zevenbergen ook weer gekeken naar de profs. En nu met de Vuelta, die langs komt, wordt het boeiend. Die jongens moeten echt keihard werken voor hun geld. Het is niet voor iedereen weggelegd om de absolute top te bereiken. Toprenners zijn tegenwoordig al op jongere leeftijd geselecteerd. Je hebt een sprinter, een klimmer, een ploegen tijdrijder. Dat niveau wordt omhoog getild met de nieuwste inzichten in de manier van trainen. Het gaat vooral om slim rijden, niet altijd wint de sterkste. We gaan het zien!”.[n]