Afbeelding
Foto: De Bode

‘Als ik iets doe, dan wil ik er grip op hebben’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Ronnie, je hebt nogal wat petten op. Mijn moeder zei altijd: ‘Doe beter 1 ding goed, dan 4 dingen half’.

Ja, weet je wat het; is ik kan niet kiezen. Ik vind het allemaal heel leuk. Misschien als ik me op 1 ding had gefocust, dan was ik op dat vlak waarschijnlijk verder gekomen. Maar zo werkt dat niet bij mij. Als ze me morgen vragen welk van de vier dingen laat je vallen, dan zou ik het echt niet weten. Ik ben trouwens geen fractievoorzitter meer van het CDA. Ik ben ruim 24  jaar actief in de Etten-Leurse politiek en heb een stapje teruggezet. Ik ben nu actief als gemeenteraadslid. Ik vind het leuk om nieuwe mensen in de partij te steunen en kennis over te dragen.

Heb je dan het gevoel dat je alle vier de dingen goed doet?

Ik kan die functies alleen combineren door de juiste mensen om me heen. Ik ben goed in het opzetten van dingen, commerciële contacten leggen, maar het uitwerken en tot in detail uitvoeren dat is niet mijn kracht. Vandaar dat ik Vivianne de Laat gevraagd heb aan te schuiven, ze is mijn steun en toeverlaat voor de Profwielerronde. Ze draait voor het eerst mee en heeft aan een half woord genoeg. Achter mij moeten mensen staan die het in de geest uitwerken zoals ik dat in gedachte heb, Vivianne is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben het beste scherp in het voorwerk, maar het uitwerken daar haal ik geen plezier uit.

Waar haal je dan wel het echte plezier uit?

Kijk, ik ben best competitief ingesteld, ik haal uit alle vier de functies plezier. Als het me lukt om mooie sponsordeals te sluiten voor de Profwielerronde heb ik voldoening. Ook als tonprater vind ik het mooi als mensen massaal in een deuk liggen, daar word ik blij van. En zo ook in de politiek; het is mooi om iets te doen voor mensen uit Etten-Leur. Bij alle vier zijn er elementen waar ik energie uithaal.

Doe je het voor de waardering die je krijgt? 

Nee dat is het niet. Dat had ik vroeger wel, dan vond ik dat best fijn. Dat ligt inmiddels wel achter me, ik doe het voor mijn eigen plezier en vind het leuker om andere mensen naar voren te schuiven dan zelf alsmaar op de voorgrond te staan. 

Je ziet er niet bepaalt als een fietser uit, hoe ben je eigenlijk terecht gekomen bij de Profwielerronde?

Ja, ik ben een loper en geen fietser. Ik ben bij de Profwielerronde gekomen door Ben van de Maagdenberg. Hij was betrokken bij de Eneco tour die rondom de opening van het winkelcentrum Etten-Leur aandeed. Dat is ongeveer 18 jaar terug. Dat was een succes en Ben wilde toen een soort doorstart maken met een criterium. Ik zou dan de sponsorcommissie moeten trekken. Ik stond in het begin niet echt te popelen want ik had al drie functies. Het was toen ook net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar toen die achter de rug waren heb ik ja gezegd en raakte ik uiteindelijk zo betrokken dat ik na 2 jaar de stap heb gezet. Toen ben ik voorzitter geworden. Want als ik iets doe, dan wil ik er graag de grip op hebben. 

En je eerste stappen als tonprater?

Ik was 19 jaar toen ik ermee startte en hier in Etten-Leur op de mauwavond stond. Ik heb daar een paar jaar meegedaan. Mensen zagen dat en vroegen of ik dat bij hun feestje ook kon doen, en zo rol je er eigenlijk vanzelf in. Voor corona waren dat soms 100 tot 200 avonden per jaar. Als tonprater moet je ad rem zijn en creatief zijn, je moet anticiperen op de zaal, dat kun je niet voorbereiden. Soms willen mensen net even te gevat reageren op mij, daar moet je handig mee om kunnen gaan.

Je had het net over sponsordeals voor de Profwielerronde. Met de Profwielerronde halen jullie toprenners naar de gemeente, is dat het jaarlijkse doel?

Mijn eerste doel is om enorm op de kosten te letten, daar begint het mee. We proberen ook zoveel mogelijk lokale partijen te betrekken bij de Profwielerronde. Ik geloof erin dat we uiteindelijk worden beoordeeld op het rennersveld, we willen echt de top hebben. Die renners verdienen behoorlijk, dus ze zijn niet alleen gevoelig voor de centen, alles eromheen moet kloppen. Maar ik heb de centen wel nodig om ze binnen te halen. 

Op het allerlaatste moment hebben jullie als enige in Nederland Vingegaard gehaald. 

Toen het ernaar uitzag op zondag dat hij zou komen, heb ik geschakeld met Vivianne. We hadden het geld, maar hij had best wat aanvullende eisen. Hij wilde met een privévlucht komen en zou daarna voor Jumbo wat sponsorverplichtingen doen. Maandag belde hij dat hij toch dezelfde dag met het vliegtuig terug wilde. De vlucht moesten we nog financieren, dat is mede door een van onze sponsors gelukt en door Twan Robbeson. Die vond iemand met een privévliegtuig. Uiteindelijk hebben we dat helemaal financieel rond gekregen. Dat was allemaal best spannend. Kijk de druk is best groot, mensen verwachten grote namen. En we kunnen het pas bekend maken als alles rond is. Maar voor die tijd sta je flink onder hoogspanning. Peter Kop, onze hoofdsponsor, en Vivianne zijn uiteindelijk meegevlogen en hebben Vingegaard vanaf Breda Airport naar Etten-Leur gebracht en ‘s avonds weer op het vliegtuig gezet. Ik vind dat enorm leuk om te doen.

Als het niet gelukt was?

Dan was ik goed chagrijnig geworden. Dat was ik al toen Tom Dumoulin afzegde op donderdag, hij was ziek. Het eerste wat ik dan denk is; ben je dan ook zondag ziek, dat was voor ons een flinke streep door de rekening. Uiteindelijk hebben we met Vingegaard het rennersveld compleet gemaakt. We hebben nu voor de zevende of achtste keer aan een stuk de gele trui in Etten-Leur, dat verwachten de mensen.

Laatste vraag Ronnie, met wie zou je aan de keukentafel willen zitten?

Ik heb niet zo de behoefte om met een beroemdheid aan tafel te zitten. Als het zou kunnen met mijn overleden vader, hij is ruim een jaar geleden overleden en ik zou hem gewoon bij willen praten over wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. En jij Vivianne? “Ik heb geen specifiek persoon in gedachte, ik ben erg geïnteresseerd in organisatoren van grote evenementen, dus niet specifiek 1 persoon. Ik vind hun kennis en ervaring interessant.”

Naam:
Ronnie Buiks

Leeftijd:
52 jaar

Gehuwd:
Met Ingrid. 2 zoons, namelijk Mitch van 24 jaar en Nick van 22 jaar

Functie
Partner bij ABAB. Voorzitter Profronde Etten-Leur. Gemeenteraadslid Etten-Leur. En Tonprater.

Hobby’s:
“Iedere ochtend sta ik vroeg op en loop ik minimaal 5 km, heerlijk om na het sporten de dag te beginnen. Door de week 5 en in het weekend 8 km. Ik vind dat ik dat nodig heb, goed uitzweten en dan kan ik er tegen aan.”

Ronnie Buiks