Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Cor en Louis Reniers 65 jaar getrouwd: ‘Liefde van beide kanten, de vonk sloeg meteen over’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

ZEVENBERGEN - Op een stralende zomerdag zitten Cor Martens (88) en Louis Reniers (88) samen met de familie op hun balkon aan de Gildelaan met een hapje en een drankje, Het is hun vandaag 65 jarige trouwdag.

Zonen Ruud (62) en Corné (56) echtgenotes en kleinkinderen zijn allemaal van de partij vandaag.

“Niet te veel woorden schrijven hoor”, waarschuwt mevrouw Reniers. “We hebben met ons 60 jarige bruiloft al zo uitgebreid ons levensverhaal in de Moerdijkse Bode gedaan, dus deze keer maar kort houden.” En dan begint ze vrolijk te kwebbelen. Meneer Reniers kijkt en luistert met vrolijke pretoogjes zwijgend toe.

“Ik kom uit een groot gezin van de Achterdijk, dat was altijd al een gemoedelijke hechte Zevenbergse gemeenschap, mijn man komt ook uit een groot gezin van Zevenbergschen Hoek. “ “Tja”, zeggen beide zoons : “Een echte Zeuvenbergenaer zegt altijd: de wind die túr vandaan komt deugt nog niet. “Louis was schilder en ik poetste veel. Zo hebben we elkaar tijdens het werken op school ontmoet.”

“Het was meteen liefde van beide kanten, de vonk sloeg meteen over”, zegt meneer Reniers plotseling. “En het had moeders goedkeuring, dus het kon niet meer mis. We gingen vaak dansen bij Tolenaars en rondjes lopen rondom de oude haven in het centrum. We hebben eerst 7,5 jaar verkering gehad, en toen gingen we trouwen op 23 augustus 1957. 10 jaar hebben we aan de haven gewoond, in het huis waar nu de Zeeman winkel staat. Hier zijn onze beide zonen geboren. Daarna hebben we 38 jaar aan de Visserswiel gewoond, vertelt mevrouw Reniers enthousiast. 

Genieten

“Met mijn 57e ging ik in de VUT”, zegt meneer Reniers. “Wat hebben we veel genoten van onze kinderen en kleinkinderen. We zijn op heel veel plekken geweest in Nederland, behalve op Schiermonnikoog. We hadden een stacaravan in Burgh Haamstede.” Aldus mevrouw Reniers. De aanwezige kleindochters en zonen beamen dat het daar altijd gezellig was met elkaar.

“We hebben het zo goed samen, er gaat niks af, er komt alleen maar bij. We wonen nu al 17 jaar hier in de Gildelaan met hele goede buren, en we zitten overal dichtbij. We zijn heel tevreden.”

“We waren en zijn heel actief met yoga, volksdans, bewegen, vrouwenbond, bejaardenbond. Mijn man houdt van voetbal kijken en wandelen, we gebruiken wel een rollator, maar we doen alles nog. Voor het feest gaan we met de hele familie uit eten in De Borgh, maar ook de burgemeester komt ons officieel feliciteren,” vertelt mevrouw Reniers trots. 

Geheim

Wat is het geheim van dit langdurige goede huwelijk? “Ach t’ is geven en nemen” zegt meneer Reniers. “Ja, een keer hard praten en zachtjes liegen. We hebben er geen minuut spijt van gehad samen. Het is zo fijn, tja dun ene praat meer als dun andere!” besluit mevrouw Reniers. En heel de familie lacht weer; humor, gezelligheid en tevredenheid is hier zeker aanwezig tijdens hun 65 jarig durende huwelijk. 

”En nu op naar de 70ste trouwdag”, zeggen de zonen en kleinkinderen, of we de datum over 5 jaar alvast in de agenda kunnen zetten? [n]