Afbeelding
Foto: Fysiotherapie Van Zuilichem

Fysiotherapeut Rob neemt afscheid na ruim 40 jaar: ‘Ik ken nu ook de mensen achter de klacht’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

STANDDAARTBUITEN - Ruim 40 jaar lang zag hij de inwoners van Standdaarbuiten op zijn behandeltafel. Fysiotherapeut Rob van Bokhoven neemt vrijdag afscheid van zijn patiënten en praktijk om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. 

“In 1976 ben ik afgestudeerd aan de academie voor Fysiotherapie in Breda. Ik heb toen nog een paar jaar bij mijn stageadres in Sliedrecht gewerkt en daarna ben ik voor mezelf begonnen,” vertelt Rob van Bokhoven. De eerste praktijk van Van Bokhoven begon in het Wit-Gele Kruisgebouw. “Maar toen die er mee stopte heb ik lang een praktijk aan huis gehad. Later ben ik naar de markt verhuisd.” 

Als Van Bokhoven je tegenkomt zal hij niet direct denken aan de klachten die je ooit had. “Ik ken nu ook de mensen achter de klacht. Als fysiotherapeut leer je veel kennen over de mensen.” Maar hij kent wel veel mensen uit het dorp. “Het is een kleine gemeenschap. Mijn vrouw deed jarenlang de administratie dus mensen kennen haar ook.” Of Van Bokhoven het jammer vindt dat hij gaat stoppen? “Aan alle goede dingen komt een eind,” zegt hij.

Van Bokhoven zocht altijd het contact op met zijn collega’s. “Mijn collega Dick van Zuilichem vertrok bij mijn werkgever om zijn eigen praktijk te beginnen in Oud Gastel. Toen heb ik die stap ook gemaakt, samen met een tweede collega. We runden twee praktijken, één in Zevenbergen en één in Standdaarbuiten. Maar dat was toch lastig met de reistijd tussendoor.” Toen is Van Bokhoven alleen verder gegaan in Standdaarbuiten. Maar ook in de jaren ‘90 heeft hij lang een partner in zijn praktijk gehad. “Inmiddels ben ik al een aantal jaar overgenomen door Van Zuilichem. Zo heb ik rekening gehouden met op de toekomst en kunnen inwoners van Standdaarbuiten toch nog in de praktijk terecht.” 

De laatste decennia is er veel veranderd in het vak volgens Van Bokhoven. “Toen ik net was afgestudeerd was het een vrij nieuw vak. Ik vind het een hele positieve ontwikkeling dat er steeds meer wetenschappelijke onderbouwing komt in ons vak. Het is ook veel breder geworden. We doen niet alleen meer fysiotherapie maar ook ergotherapie, dry needling, logopedie en noem maar op.” 

De grootste verandering kwam volgens Van Bokhoven toen fysiotherapie in 2007 vrij toegankelijk werd. “Dat is toen gedaan om de huisartsen te ontlasten. Wij merken dat mensen nu veel eerder aan de bel trekken.” Toch weet hij niet wat beter is. “Nu stuur ik weer mensen naar de huisarts, als het klachten zijn die wij niet kunnen behandelen. We hebben altijd een fijne samenwerking gehad met de huisartsen in Standdaarbuiten.” 

Inwoners van Standdaarbuiten kunnen op vrijdag 9 september afscheid nemen van Rob van Bokhoven. In de praktijk wordt een receptie georganiseerd tussen 16:00 en 18:00. “Daar kijk ik wel naar uit.” 

Wat Van Bokhoven na de receptie en
zijn afscheid gaat doen? “Zaterdag gaan we eerst opruimen,” antwoordt hij praktisch. “Maar we gaan ook op vakantie en verder zien we wel wat op ons pad komt.”