Afbeelding
Foto: Manon van Rijsbergen

Inge van Rijsbergen-Brekelmans maakt maatschappijkritische kunst

Het zijn geen kleine projectjes, waar Inge zich mee bezig houdt. Haar kunstuitingen en tegelijkertijd confrontaties houden in veel gevallen ook een aanklacht tegen de maatschappij in. Niet zomaar uit de losse pols. Er gaat een hele studie aan vooraf. Om verdieping aan te brengen, zodat het beter voor het voetlicht kan worden gebracht. 


DOOR TOM RIETVELD


Het zijn installaties vaak op ware grootte om meer impact teweeg te brengen. Een confrontatie om de boodschap te laten doordringen. De installaties van Inge roepen vaak emoties op: ‘Kunst hoeft niet altijd mooi te zijn, het moet je vooral raken‘.

In haar woonplaats Standdaarbuiten heeft Inge haar atelier. “Ik werk graag met afgedankte spullen. We leven in zo’n wegwerpmaatschappij, we zouden bewuster moeten zijn met wat we kopen. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven, de vrouw, de mens, de vergankelijkheid, vrijheid. Zoals de installatie 'Vastgeroest'. Inge: “De oude dame op het bankje met haar hond heb ik van stof gemaakt Hier wordt je geconfronteerd met de eenzaamheid van deze oude vrouw, vergroeid met haar hond en niet flexibel meer om iets aan te pakken en zo langzaam vereenzaamt”.

Om het te laten doordringen maakte Inge de installatie ‘HUID en HAAR’. “Ik werk graag met materialen die op mijn pad komen. Zo ook met de bontjassen en bontstola’s die ik had gekregen. Het roept bij mij veel vragen op. Na onderzoek over bont is deze zittende vrouw ontstaan. Ze draagt een jas van nertsbont. Om haar heen heb ik 60 kleine nertsen geplaatst: er waren namelijk 60 nertsen nodig om deze jas te make.“

In haar atelier hangt een levensgrote marionet van een naakte vrouw. Ze is niet vrij heeft haar touwtjes niet in eigen handen: ze wordt bespeeld als een marionet. "Dit werk is gemaakt naar aanleiding van een masterclass die ik samen met twaalf textielkunstenaars gevolgd heb. Inge is al jaren een van de gezichten achter de organisatie van deze Route die dit jaar voor de 17e keer georganiseerd wordt. Een Route langs zo'n 33 locaties waar ruim 75 exposanten hun werk tonen. "Ik exposeer zelf dit jaar in Kruithuis op bastion Utrecht in Willemstad. Voor meer informatie kijk op www.cultuurmoerdijk.nl [n]