Afbeelding
Foto: Angelique van de Rijt

Honderdjarige Jaaf Oosthoek: ‘Ik heb maar een keer in het ziekenhuisgelegen, in 100 jaar tijd’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

ZEVENBERGEN - Op 28 augustus 1922 is Jaaf Oosthoek geboren. 100 jaar later kwam burgemeester Aart Jan Moerkerke hem feliciteren met deze bijzondere gebeurtenis op maandag 28 augustus 2022. Jaaf is geboren als 4e en laatste telg van het gezin Oosthoek, op de boerderij aan de destijds Lammegatsedijk. Hij was de jongste in het gezin met 2 oudere zussen en een broer, ging naar de landbouwschool in Roosendaal en werkte daarna thuis bij pa op de boerderij. 

“We hadden een gemengd bedrijf koeien, paarden en akkerbouw; aardappelen, uien bieten, winterwortel, graan/tarwe” vertelt Jaaf. Door de paarden ontmoette hij zijn vrouw mevrouw Riet Punt, zij was een echt paardenmeisje. Later hebben wij het boerenbedrijf van mijn vader overgenomen. Ook de sluiswachtersfunctie bij haven Nolleke Sas werd naast de boerderij, door zijn vader en later nog door Jaaf gedaan, met de hand.

Ongeveer 33 jaar geleden is de boerderij verkocht aan zoon Izaak en zijn ze in Zevenbergen gaan wonen. Jaaf: “ik wilde op mijn klompen thuis kunnen komen, want ik ging nog elke dag naar de boerderij.” “En ik wilde, als paardenmeisje, niet in een rijtjeshuis wonen, vandaar dus dit prachtige plekje in de Lammergors met rondom veel tuin”, voegt mevrouw Oosthoek toe.

Als indrukwekkende gebeurtenis in zijn leven, noemt de 100-jarige de Tweede Wereldoorlog: “Ik was 18 toen de oorlog begon. De Duitsers zaten vier jaar lang op onze boerderij en sliepen in het bed van mijn ouders. Wij zaten in de schuilkelder onder het huis. De Duitsers bouwden bruggen over de Mark.”  De geallieerden beschoten onze schuur met een vliegtuig raketwerper vanuit Hoeven en de hele schuur erin brandde af, waarbij een Duitser omkwam. Gelukkig is de boerderij zelf blijven staan. Toen kwam de Amerikaanse Generaal Allen met 4 man melden dat we vrij waren. Vandaar dus ook de naam generaal Allen weg.”

“Mijn vrouw komt van de Uilendijk. Op 1 juni 1954 zijn we getrouwd in Zevenbergen bij van der Hooft.” Heeft u een advies voor onze lezers hoe ze ook, zo fit gezond van lijf en geest, 100 jaar kunnen worden? “Nee er is geen geheim, we leven zonder stress, wij zijn gezond, we hebben het goed naar ons zin. We eten heel regelmatig en warm tussen de middag. We roken niet en drinken niet. Elke dag hetzelfde ritme om 08.00 opstaan en om 22.30 weer naar bed. Elk jaar gingen we met de kinderen een weekje op vakantie naar zee, vrienden en vriendinnen mee, altijd een huisje vol, dat was reuze gezellig. “ zeggen ze eensgezind.

“Ik heb maar een keer in het ziekenhuis gelegen in 100 jaar tijd. En een keer heb ik een ongeluk gehad met een stier die in de sloot lag, dat beest heeft me heel erg toegetakeld, gelukkig wist ik te ontsnappen, maar ik was zwaar gehavend door zijn horens, aldus Jaaf Oosthoek. Mevrouw Oosthoek-Punt beschrijft haar man Jaaf : “Een vriendelijke, behulpzame goedaardige doorzetter, die ik niet graag zal missen.”

Dochter Liesbeth (67) zoon Addie (65) en zoon Izaak (59) kinderen en kleinkinderen vieren de verjaardag van hun vader , opa en schoonvader groots in de Borgh. De 100-jarige Jaaf voegt, met een traan op zijn wang, toe: “We hebben het goed zo, we zijn trots op onze kinderen en kleinkinderen, we zijn tevreden hier op ons mooie plekje samen.”