Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Dorps- en stadstafels: er gaat veel mis maar er zijn ook kansen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK – Dorps- en stadstafels zijn al 10 jaar onderdeel van de burgerparticipatie in de gemeente Moerdijk. Dit jaar heeft de gemeente de samenwerking geëvalueerd, dit resulteert in het rapport ‘evaluatie gebiedsgericht werken’ waarin wordt benadrukt dat iedere kern z’n eigen aanpak nodig heeft en de communicatie altijd centraal moet staan. 

“Het is duidelijk waar we nu staan, de tafels zijn 10 jaar geleden begonnen zonder kaders, als instrument om te communiceren met inwoners,” vertelt wethouder Pauline Joosten. “Voor de gemeente is het belangrijk dat de kernen hun eigen karakter behouden. We merken wel dat de dorps- en stadstafels in de ene kern meer leven dan in de andere kern.”

Vooral de communicatie tussen de tafels en de gemeente kan beter. Al wijt de gemeente dit ook deels aan personeelstekorten. “Dat is nu weer op orde, de vacatures zijn allemaal ingevuld,” vertelt Danny Dingemans. Wat bij veel vergaderingen het probleem is, is dat vaak niet duidelijk is wanneer een onderwerp moet worden afgesloten. “Op een gegeven moment moet je de grens trekken. De adviesrol moet worden afgesloten. De verwachtingen moeten helder zijn: wat kun je waarmaken als dorpstafel.”

Antoine Broere van de dorpstafel in Zevenbergschen Hoek las het rapport met verbazing. Hij kan zich niet vinden in de bevindingen van de gemeente. De dorpstafel bespreekt veel zware onderwerpen zoals het dossier 380kv, LPM, HSL, en de locaties voor windmolens. “Wij hebben echt het gevoel dat de gemeente op reactie niveau werkt. Terwijl ze veel eerder zouden moeten reageren en meedenken met de inwoners van Zevenbergschen Hoek.”

Henk Strootman van de Stadstafel Klundert, is blij met de evaluatie, vooral omdat hij hoopt dat het vanaf nu beter gaat. “Ik vind het moedig dat ze inventariseren wat er allemaal fout gegaan is in al die jaren,” zegt hij. Ook hij heeft de meeste moeite met de communicatie vanuit de gemeente. “Soms heb ik het gevoel dat we vergaderen over één stoeptegel terwijl grotere dingen niet met ons besproken worden. Die lees ik dan in de krant.”

Maar wat Broere het meest stoort is dat ook kleine dingen niet lukken. De Dorpstafel wilde vorig jaar in december een verlichte kerstboom voor de kerk plaatsen, vrijwilligers waren daar al sinds juni mee bezig. “We hadden het financieel rond, want zo’n boom kost ook geld,” vertelt Broere. “Maar waar we sinds de zomer maar geen antwoord op kregen, was de vergunning. Op het allerlaatst werd bekend dat die niet rond was. Zo kun je toch geen vrijwilligers aan je binden,” zegt hij. 

Volgens de gemeente is er ook nog winst te behalen is het scheppen van duidelijkheid. De gemeente benadrukt dat het duidelijk moet zijn welke ontwikkelingen en projecten er gaande zijn. Initiatieven die niet direct gelinkt zijn aan een lopend project verdienen het volgens de gemeente ook om ordentelijk te worden afgehandeld. Het moet in de toekomst sneller duidelijk zijn wanneer het ‘nee’ is. 

Strootman hoopt dat de stadstafel in de toekomst meer uit de vergaderingen kan halen. “Participatie als idee is goed, maar de praktijk is vaak weerbarstig,” sluit hij af. De stads- en dorpstafels zijn in iedere kern actief en vergaderen meerdere keren per jaar. Kijk voor een overzicht van de tafels op www.gebiedsplannen.nl