Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Moerdijkse kunstenaars exposeren op bijzodere locaties bij Kunst- en Monumentenroute

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - Vele bijzondere locaties gingen dit weekend open voor bezoekers. De kunst- en cultuurroute brengt ieder jaar een combinatie van historie en kunst.  Ook komend weekend zijn de locaties nog een keer geopend.

De Gaard is in 2011 als gemeenschappelijk centrum in gebruik genomen. Het pand ligt wat verscholen achter een pand aan de Voorstraat 40 in Willemstad. De ruimte is groot genoeg om vijf kunstenaars een mooie plek te geven om te exposeren.

Tekst gaat verder onder de foto.


 Foto: Tom Rietveld

Angeline Kriek steelt de show door haar opvallende totempalen gemaakt van vilt en textiel. Kunst met een mooi verhaal. Angeline: “Het is een project van Museum Volkenkunde in Leiden voor het textielfestival. Laat je door het museum inspireren en maak daarop iets met hedendaags textiel. En toen werd het een totempaal. Ik heb er twee gemaakt. De linker paal heeft betrekking op de Biesbosch. Onderop de kikker dat is de natheid van de polder. Dan de schapenkoppen, die de Dordtenaren verbeelden. Dan zie je een mandje met vis, want vroeger stond er in het contract van de dienstbode dat ze maar één keer in de week zalm hoefde te eten. Daarna volgen de bever, de vos, de ijsvogel en de zeearend, die in de Biesbosch goed floreren. De rechter paal gaat over de mens”. 

Barbara van den Born haar schilderkunst noemt men impressionistisch beïnvloed door kleur en sfeer. Marian Kastelein werkt met vilt- en textiel . Joyce Sonderen heeft veel werk gemaakt van papierkunst. Het speciale papier komt uit Japan. Om echt effect te bereiken moet je vindingrijk zijn. Herbert Willems heeft met zijn olieverfschilderijen een geheel eigen stijl ontwikkeld. Het gaat over troost en wonen in schoonheid. 

Het oude gemaal dateert uit 1881 en moest de waterstand op peil houden. Een stoommachine pompte het water naar de rivier. De stoommachine is verdwenen, maar het gebouw is in handen gekomen van het echtpaar Marie-José en Leo van Dijk, die naast het gemaal wonen. Van tijd tot tijd stellen zij als gastheer en gastvrouw de ruimte beschikbaar voor interessante bijeenkomsten. De bijzondere uitstraling van het industriële gebouw geeft extra sfeer.

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: Tom Rietveld

In deze sfeer is het voor de exposanten broer en zus Carl v.d. Luytgaarden en Marris v.d. Luytgaarden ideaal om hun kunstobjecten tentoon te stellen. ‘Mijn werk is niet wat het is, maar wel wat het lijkt.’

Marris: “Het is lastig me vast te pinnen op wat ik schilder op doek, op panelen of met opzet over oude schildersdoeken. Een enkele keer is het herkenbaar als een mensenlichaam, een boom of een alledaags voorwerp, maar vaak mag het ook onbestemd blijven. Schilderen en tekenen bestaat uit kijken, bezinnen en een reflectie daarop. Een proces van creëren, kijken, erin gezogen worden met de enige constante het aan de slag zijn is. De onvoorspelbaarheid is juist de verrassing”.

Carl heeft zich toegelegd om uit hout kunstwerken tevoorschijn te laten komen. Carl: ”Tijdens een cursus heb ik mijn eerste beeld gemaakt uit een boomstam van perenhout. Je bent daar wel een paar weken mee bezig. Veel gebruik ik lindehout. Hier ligt ook een werk gemaakt uit eikenhout, maar dat is veel lastiger te bewerken door de hardheid van het hout.”

De kunstenaars, die exposeren in de Theetuin Boerderij Wijtvliet in Langeweg komen ruim aan bod in de grote boerderij van Peter & Ans Wijtvliet. Deze locatie in het buitengebied van Langeweg is voor velen een goed bewaard geheim. Peter & Ans runnen al vele jaren een B&B. De theetuin is tijdens de expositie geopend. De voormalige aardappelschuur is tot een gezellige ruimte omgetoverd en voor diverse festiviteiten beschikbaar.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Tom Rietveld

Nu toont Annemiek van Oel hier haar kleurrijke schilderkunst, die prachtig uit de verf komt op de ruime wanden. Joke v.d. Laar noemt haar kunst mixed media en heeft in allerlei objecten iets verrassends ingebouwd. En Annie Veldkamp heeft haar viltkunst aan de wand hangen, die niet zouden misstaan in een instelling of kantoor met veel muurruimte.

Bea Hoeks - de Laat fotografeert sfeerbeelden in zwart/wit. In de voormalige paardenstallen zijn haar foto’s te bewonderen. Zo heeft ze op een paneel een collage gemaakt met 70 van haar zwart-wit foto’s. Als lijstje heeft ze opgespaarde lege polaroid cassette doosjes gebruikt. Deze vindingrijkheid met respect voor het milieu past bij haar.

Last but not least treffen we Wim Bauer. Hij noemt zich dichtend beeldend kunstenaar. ”Ik probeer de verbinding te leggen tussen beeldende kunst en poëzie. Dat doe ik op vele manieren. De laatste tijd gebruik ik kortend staal om daarin een gedicht aan te brengen en daarmee een extra lading te geven”, aldus Wim.