Afbeelding
Foto: Vrouwen van Nu

'Veel te doen op gebied van emancipatie'

ZEVENBERGEN - Binnenkort bestaat de vereniging Vrouwen van Nu Zevenbergen 85 jaar. Samen met de twee bestuursleden Henriëtte Timmermans en Monique Kouwen blikken we terug op de geschiedenis ervan. Ook laten zij zien wat deze actieve vrouwenvereniging voor de toekomst in petto heeft. 


DOOR MARY VAN DUUREN


De geschiedenis 

“In 1930 is de landelijke Vereniging voor Boerinnen en Plattelandsvrouwen opgericht met een aantal provinciale vertakkingen”, begint Henriëtte Timmermans meteen met een duik in het verleden. In 1937 kwam de vereniging in Zevenbergen tot stand. “Het was niet alleen een vereniging voor de gezelligheid, maar ook wilden deze vrouwen doelstellingen bereiken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Met name op het gebied van emancipatie was er na de Tweede Wereldoorlog veel te doen, de vrouwen hadden een andere bereidheid en wilden zichzelf veel krachtiger neerzetten.” Vanaf 2012 is de naam veranderd in Vrouwen van Nu en momenteel telt de vereniging in totaal ongeveer 29.000 leden in Nederland. 


Stil door Corona 

Natuurlijk is het door corona de laatste jaren wat stiller geweest betreft de activiteiten, maar de dames is opgevallen dat de saamhorigheid hierdoor alleen maar groter is geworden. “Natuurlijk hebben we via Zoom, bellen en cadeautjes of kaarten sturen veel contact gehouden, maar we waren weer blij toen er eenmaal weer een fietstocht georganiseerd kon worden”, vertelt Henriëtte. “Nadat we weer een High Tea hadden gedaan bleek dat de verbinding die we altijd al hadden nóg meer was gegroeid”, vult Monique Kouwen aan. “We hebben elkaar in die moeilijke tijd op een andere manier meer persoonlijke aandacht gegeven en dat heeft iedereen goed gedaan.”


Agenda 

Elk jaar wordt er een nieuwe kalender opgesteld. “In juni, juli en augustus is het stil door de vakantieperiode, maar verder organiseren we elke maand een activiteit in ‘t Anker.” Monique laat de folder zien, die alle data toont met de betreffende planning. “We nodigen bijvoorbeeld op een avond een conferencier uit, of in een andere maand komt er iemand van het Voedselplatform. In oktober staat natuurlijk een feest gepland om het 85-jarig bestaan te vieren en in december hebben we ieder jaar het kerstdiner.” Naast deze maandelijkse activiteiten zijn er nog meer uitjes, zoals met de zogenaamde interesseclubs. “Zo is er onder andere een handwerkclub, een uit-etenclub of een cultuurclub. Vrouwen ondernemen met elkaar in die groepjes iets leuks naar hun persoonlijke interesses”, legt Henriëtte uit. 


Grote organisatie

Landelijk komen ook alle lokale verenigingen jaarlijks bij elkaar en vier keer per jaar komt er een Vrouwen van Nu magazine uit voor de leden. Het is duidelijk dat er een grote, krachtige organisatie achter schuilt.  "We komen samen op voor vrouwenbelangen, zoals gelijke salarissen en ook vrouwenrechten in andere culturen”, zegt Henriëtte standvastig en ze sluit af met de mooie alleszeggende zin: "We zijn niet allemaal gelijk, maar we zijn wel allemaal gelijkwaardig.” [n]