Afbeelding

Multi Talents uit Roosendaal genomineerd voor ‘Appeltje van Oranje’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het project Multi Talents van de Roosendaalse stichting OpenDoor is genomineerd voor het ‘Appeltje van Oranje’. In totaal zijn er 39 projecten uit heel het land in de race voor deze prestigieuze prijs, die jaarlijks door het Oranje Fonds wordt uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. “Het is gigantisch mooi dat we hier deel van uit mogen maken”, vertelt directeur Cees den Ridder.

Stichting OpenDoor begeleidt jongeren tot 18 jaar en jongvolwassen van 18 jaar en ouder. “De jongeren begeleiden we bijvoorbeeld in hun terugkeer naar school. We helpen ze met het behalen van diploma’s en overgangsbewijzen”, legt Den Ridder uit. “De jongvolwassenen begeleiden we vooral richting werk, maar één ding hebben de groepen gemeen en dat is dat alle deelnemers een rugzakje hebben. Er is vaak sprake van psychiatrische problematiek.” Dat kan variëren van ADHD tot ODD en CD. Die laatste twee vallen onder de zogenaamde agressieve gedragsstoornissen. “Wij hebben de expertise in huis om daarmee om te gaan.”

Het team van stichting OpenDoor is een gevarieerd gezelschap. “We zijn een multicultureel team van veertig personen. We spreken samen meer dan vijftien talen en begeleiden daarmee mensen uit allerlei landen. Van Suriname tot Egypte, maar ook gewoon uit Roosendaal. Man, vrouw, zwart, wit, oud of jong. Dat maakt bij ons niets uit.” In totaal worden er zo’n 200 jongeren begeleid verspreid over zeven verschillende locaties. “In Roosendaal hebben we ons kantoor aan de Kroevenlaan en we hebben een soort klaslokaal ingericht in de tribune bij BSC op Sportpark Vierhoeven. Die locatie wordt vooral gebruikt om die gasten weer kennis te laten maken met een klaslokaal.”

Een van de projecten van stichting OpenDoor is het project Multi Talents. Dat project is nu genomineerd voor een Appeltje van Oranje. ‘Dat is gigantisch mooi. Ik vind het leuk dat we hier deel van uitmaken en dat we onze bijdrage kunnen leveren.” Het project Multi Talents bestaat uit zo’n vijftig jonge vluchtelingen die veelal afkomstig zijn uit oorlogsgebieden zoals Syrië en Afghanistan. “Ze zijn vaak getraumatiseerd. Wij proberen hen een dagprogramma aan te bieden. Voor de lunch is er tijd voor educatieve activiteiten in de vorm van sport en spel. We gaan met ze mountainbiken, maar ook tekenen en muziek maken.”

Na het eten is het tijd voor de andere educatieve kant. “We zorgen voor taalbevordering, maar ook jobcoaching.” In een intensief traject wordt er gekeken naar de talenten van de verschillende jongeren. “Er was bijvoorbeeld een jongen die in zijn eigen land was opgeleid tot dierenarts, maar het is dan heel lastig om ervoor te zorgen dat die jongen hier in Nederland aan de slag kan. Ondertussen viel het ons op dat hij enorm goed Nederlands sprak en hij sprak nog vier andere talen. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf opgericht als tolk.” Daarnaast zijn er ook voorbeelden van een Poolse jongen die het enorm leuk vindt om te koken. “Hij is inmiddels aan de slag bij een restaurant. We hebben gelukkig een groot netwerk van mensen die de tijd nemen om dit soort jongeren verder te helpen.”

Hoewel Cees blij is met de nominatie, vindt hij het ook dubbel: “Het is bijzonder om deze mensen een kans te bieden in ons sociaal stelsel, maar aan de andere kant is het ook schrijnend dat we ons daarmee onderscheiden. Dit zou heel normaal moeten zijn, want iedereen verdient een kans.” Mocht hij de hoofdprijs van 25.000 euro winnen, dan weet Cees wel wat hij ermee zou doen. “Investeren in de doelgroep. Dan kunnen we misschien wel 75 jongeren helpen in plaats van 50.” Stemmen op Multi Talents kan via www.appeltjevanoranje.nl/projecten/multi-talents