De vloer bij het hoogaltaar wordt niet gesloopt
De vloer bij het hoogaltaar wordt niet gesloopt Foto: Gemeente Roosendaal

Vloer van St Jan wordt deels gesloopt uit noodzaak

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een deel van de vloer in de St Jan moet gesloopt worden om andere onderdelen van de kerk met een hoog monumentale waardering, zoals de lambrisering, de muren en de pilaren, niet aan te hoeven tasten.

Dat laat de gemeente Roosendaal weten op vragen van Jac Wezenbeek. De verbouwing van de St Jan staat voor dit jaar op de planning en Wezenbeek maakte zich zorgen over de ‘versleten stenen vloer’. “Deze authentieke hardstenen vloer is met name door die slijtage zo karakteristiek voor de kerk, dat wij ons bijna niet kunnen voorstellen dat die zomaar verwijderd mag/kan worden.”

De gemeente laat nu weten dat de vloer van de Sint Jan op te delen is in twee delen: het marmeren deel bij het hoogaltaar en de rest van de vloer binnen. Het eerste deel heeft een hoog monumentale waarde en wordt daarom niet vervangen. 

“Het niet monumentale deel, deels aangebracht tijdens de restauratie in de jaren ‘60 van de vorige eeuw en deels tijdens een restauratie in 2004, zal tijdens de verbouwing verwijderd worden om functionaliteiten als verwarming en elektriciteit en dergelijke aan te brengen.” De stichting is genoodzaakt om dit te doen, omdat anders andere delen aangetast moeten worden.

“Stichting St.Jan Roosendaal en de betrokken adviescommissies baseren het al dan niet aanmerken als onderdeel met hoog monumentale waarde op het bouwhistorisch onderzoek. Dat is onlangs, in opdracht van de Stichting St. Jan Roosendaal door de heer Loefi van Bondheemschut verricht.”

De 'versleten' vloer heeft weinig monumentale waarde en wordt wel gesloopt