Afbeelding
Foto: Jan Willem van Bodegom

Nieuwe planning voor nieuwbouw Bravis: ‘Bouw start in 2026 en is afgerond in 2028’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Het Bravis ziekenhuis hanteert een nieuwe planning voor de bouw van de nieuwe locatie op De Bulkenaar. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. De Raad van Bestuur heeft besloten om de nieuwbouw niet in twee fasen, maar in één keer te bouwen. Hierdoor wordt de gewenste eindsituatie twee jaar eerder dan gepland bereikt en zitten patiënten en medewerkers sneller in een compleet nieuw ziekenhuis.

In de oorspronkelijke planning zou het nieuwe Bravis ziekenhuis in twee fasen worden gebouwd. De eerste fase zou in 2025 zijn afgerond en de tweede in 2030. Inmiddels zijn de plannen verder uitgewerkt en nader onderzocht. Zo heeft de medische staf van Bravis op verzoek aangegeven hoe de zorgactiviteiten verdeeld zouden moeten worden bij een gefaseerde nieuwbouw. Daaruit blijkt dat de eerste fase al een aanzienlijke omvang moet hebben om alle acuut-complexe zorg, inclusief spoedzorg en intensieve zorg te kunnen verlenen.

Voordelen

De belangrijkste reden om het nieuwe ziekenhuis in één keer te bouwen is dat de voordelen van één hoofdlocatie sneller bereikt worden. Zo hoeven patiënten niet langer heen en weer te reizen tussen twee locaties, dure medische voorzieningen hoeven niet dubbel te worden aangeschaft, het zorgpersoneel kan efficiënter ingezet worden op één locatie, dan dat het verdeeld moet worden over twee locaties en één nieuw gebouw is duurzamer dan twee verouderde hoofdlocaties.

Oplevering in 2028

De bouw start volgens de huidige planning in 2026 en is afgerond in 2028. Dat is twee jaar eerder dan de vorige planning. In Bergen op Zoom komt vanaf 2028 een zorgplein. Bravis biedt hier samen met andere zorgpartners onder meer poliklinische zorg. Maar, op dit moment wordt eerst nog gewerkt aan het Programma van Eisen dat in april 2022 klaar moet zijn, daarna gaat een team aan de slag met het ontwerp van het uiteindelijke gebouw. De ideeën over het nieuwe ziekenhuis worden dan ook steeds duidelijker. 

Invulling

“Wat we nu al weten is dat het nieuwe gebouw kleiner wordt dan de twee huidige ziekenhuizen samen”, vertelt Leo Simons, manager Bedrijfszaken. “Samen zijn de huidige ziekenhuizen 110.000 m2 . Zoveel vierkante meters hebben we niet nodig, omdat je in het nieuwe gebouw geen dubbelfuncties meer hebt. Nu hebben we bijvoorbeeld nog twee operatiecomplexen, twee Intensive Care-afdelingen, twee Spoedeisende Hulp-posten en twee grote restaurants.” Een tipje van de nieuwbouwsluier wil Leo ook oplichten over de kamers op de verpleegafdelingen. “We hebben een enquête gehouden onder onze patiënten. Daaruit blijkt dat veel mensen het fijner en veiliger vinden om met meer mensen op een kamer te liggen dan alleen. Daarom gaan we in het nieuwe ziekenhuis uit van een mix van een- en tweepersoonskamers. Twee derde van alle kamers wordt een eenpersoonskamer. Een derde wordt een tweepersoonskamer.”

Eén nieuw toekomstbestendig ziekenhuis

De Raad van Bestuur is blij met het voorgenomen besluit. “We starten nu weliswaar iets later met de bouw, maar bereiken eerder dan gepland de gewenste eindsituatie: één nieuw toekomstbestendig ziekenhuis voor West-Brabant en omgeving met al zijn voordelen voor de patiënten en de medewerkers”, zegt Albert-Jan Mante, lid Raad van Bestuur. “Onze patiënten komen in een prachtig nieuw ziekenhuis dat helemaal af is. Daarnaast worden zij niet na een paar jaar opnieuw met bouwoverlast geconfronteerd. Het voorgenomen besluit levert voor iedereen voordelen op.”