Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Klimroos krijgt frisse en ruime nieuwbouw: ‘We hopen in januari 2023 weer te verhuizen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De buitenmuren van basisschool de Klimroos in Roosendaal zijn helemaal volgespoten met graffiti, maar dat vinden directieleden Edith Matser en Tim Matthijssen helemaal niet erg. Het gebouw gaat namelijk voor een heel groot deel gesloopt worden. Medio januari zijn de eerste voorbereidingen hiervoor getroffen en als het een beetje meezit kan de school in januari 2023 weer verhuizen naar de nieuwbouw.

Op dit moment is er nog weinig te zien van de daadwerkelijke sloop van het gebouw. Er staan wat hekken op het schoolplein en her en der liggen er wat stoeptegels uit, maar van binnen wordt een groot deel van de school al grondig gestript. Basisschool De Klimroos aan de Platinadijk in Roosendaal is eind jaren ‘70 gebouwd en is daardoor flink aan vernieuwing toe. 

Meer ruimte en licht

“Het voldoet niet meer aan de eisen en het past ook niet meer bij het soort onderwijs dat wij willen bieden”, stelt Edith Matser. “Het is een laag en donker pand en het voelt al snel bedrukt. Het nieuwe pand wordt hoger met meer licht en meer ruimte. We willen bijvoorbeeld leerpleinen creëren waar de kinderen samen kunnen werken. Dat is nu niet mogelijk.” Daarnaast profileert de Klimroos zich als kunstzinnige basisschool met drama, dans en techniek. “Daar hebben we straks ook echt de ruimte voor.”

Verbouwing

Een groot deel van de school wordt gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Toch blijven er ook delen van de school in tact. De huidige speelzaal, de toren en de vleugel waar ook de kinderopvang Kibeo gevestigd zitten blijven bewaard. De rest gaat allemaal tegen de vlakte. Daar wordt de komende tijd een modern gebouw voor teruggebouwd. “Uiteindelijk hebben we straks 23 leslokalen voor onszelf, maar er komen ook lokalen voor onze partners. We werken al samen met kinderopvang Kibeo en met Wij Samen, maar ik hoop in de toekomst nog meer te kunnen samenwerken met externe partners. We zijn bezig met ons te ontwikkelen tot een IKC, een integraal kindcentrum. Daarmee worden we een verzamelgebouw voor meer dan alleen onderwijs en krijgen we een centrale functie in de wijk.”

Tijdelijke huisvesting

Tot die tijd is het even roeien met de riemen die ze hebben, want hoewel er nog een paar leslokalen gebruikt kunnen worden, moest een groot deel van de school tijdelijk verhuizen. “Onze groepen 1 tot en met 5 zitten op dit moment in een pand aan de Azaleastraat”, vertelt directielid Tim Matthijssen. “De school zit helemaal vol met die klassen.” De groepen 6, 7 en 8 maken gebruik van de delen van de school die niet gesloopt worden. “Zo past het precies.” Uiteindelijk hopen Matthijssen en Matser in januari 2023 weer gebruik te kunnen maken van hun nieuwe gebouw. “Dat wordt echt een ruim gebouw met een mooie centrale hal. De lokalen komen in een U-vorm, maar we gaan wel met meerdere hoogtes werken. Zo komen er vier lokalen wat dieper in de grond te liggen, waardoor je met twee verdiepingen gaat werken. Dat wordt heel tof.” Edith Matser verwacht dan ook dat de nieuwe school voor een impuls gaat zorgen in de leerlingen aantallen. “We zitten nu op 450 leerlingen en ik denk wel door te groeien naar 500. Natuurlijk niet alleen vanwege het gebouw, maar ook omdat mensen ons concept leuk vinden. Ze moeten zich fijn voelen op onze school.”