Afbeelding

Zorgen over woningen op molenerf in Nispen: Politiek vraagt om actie

Door: Remko Vermunt Algemeen

NISPEN - Een projectontwikkelaar is volgens de Stichting Levens Molens voornemens om zeven woningen te bouwen naast Molen van Aerden in Nispen. Een ontwikkeling die zij onwenselijk vinden, net als de ChristenUnie en de VLP-fractie. De stichting roept het college dan ook op om het gebeid uit te roepen tot gemeentelijk monument om daarmee de sloop van verschillende gebouwen te voorkomen.

De voormalige molenaarswoning, de bijgebouwen en het molenerf zijn sinds kort in het bezit gekomen van een projectontwikkelaar. De voormalige molenaarswoning heeft al een status als gemeentelijk monument. Het molenerf en de bijgebouwen niet. “Wij hebben begrepen dat de projectontwikkelaar voornemens is om de bijgebouwen te slopen ten behoeve van woningbouw. Naar verluidt zouden op het huidige molenerf niet minder dan zeven nieuwe woningen moeten verrijzen, die tot aan de molenberg zouden reiken”, stelt de stichting.

Gevolgen

En dat willen ze voorkomen, want het molenerf van Nispen is volgens hen uniek in West-Brabant. “De combinatie van windmolen, voormalige molenaarswoning, molenerf en bijgebouwen is één der laatste in West-Brabant die intact bewaard is gebleven. De meeste molens zijn tegenwoordig ontheemd van hun omgeving; molenaarswoningen zijn veelal verbouwd of gesloopt. Het ensemble van molen, opstallen en molenerf is bijzonder zeldzaam geworden.”

Daarnaast zou de bouw van woningen een negatieve invloed kunnen hebben op de wind die de molen vangt, maar ook is de molen bij toekomstige restauraties minder toegankelijk. “Als de molen wel blijft draaien, zullen de toekomstige bewoners zeker last ondervinden van de slagschaduw en het geluid van de malende molen. Daarnaast vormt een draaiende molen een potentieel gevaar voor zijn omgeving, waardoor de nabijheid van woningen absoluut ongewenst is.”

Laatste authentieke stukje Nispen

Stichting Levende Molens dringt er dan ook bij het college van burgemeester en wethouders op aan, om het molenerf en de bijgebouwen (voormalige winkel, schuur en voormalig motorhok) van de molen aan de Dorpsstraat 26 te Nispen, aan te wijzen als gemeentelijk monument. “Omdat voortijdige sloop van de bijgebouwen niet ondenkbaar is, is wat ons betreft haast geboden.” Daarnaast roepen ze de politiek op om te helpen met het behouden van het laatste authentieke stukje Nispen voor toekomstige generaties. 

Politieke vragen

De ChristenUnie en de VLP-fractie zijn daarom in de pen geklommen. Zo wil de ChristenUnie weten of de gemeente op de hoogte is van deze plannen en of men voornemens is om de gebouwen inderdaad aan te wijzen als gemeentelijk monument. De VLP-fractie heeft naar eigen zeggen het cultureel erfgoed hoog in het vaandel staan. “We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. VLP Roosendaal wil de molen in Nispen graag prominent zichtbaar houden. We begrijpen ook de behoefte voor meer woningbouw in Nispen en onderschrijven dat ook van harte, maar niet zondermeer op elke locatie.” Zij willen weten van het college of men zich kan vinden in de argumenten van de stichting. “Bent u bereid de mogelijkheid te onderzoeken om te voldoen aan het verzoek van de Stichting om het molenerf en de bijgebouwen te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst