Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Deltacommissaris bezoekt Roosendaal: Van Tuin van Hasselt tot Stadsoevers

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Deltacommissaris Peter Glas heeft dinsdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Roosendaal. De deltacommissaris is de onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. 

Het Nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen hoogwater en overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons land. Deltacommissaris Peter Glas was benieuwd naar de aanpak van hittestress en wateroverlast binnen de gemeente Roosendaal. Het werkbezoek startte met een uitleg over Roosendaal Natuurstad, gevolgd door een rondgang door de gemeente.

Tuin van Hasselt

Als eerste bekeek de deltacommissaris de Tuin van Hasselt, gelegen tussen het Tongerlohuys, schouwburg De Kring en het Koetshuis in de Roosendaalse binnenstad. Een voormalig parkeerterrein wordt omgetoverd tot een stadstuin voor waterretentie en reductie van hittestress. In de stadstuin komt een centrale wadi waarin regenwater wordt opgevangen en vertraagd wordt afgevoerd. Daarnaast is er ruimte voor veel groen en beeldende kunst. De klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt won in 2021 de Lighthouse Award, een prestigieuze prijs voor innovaties die slim anticiperen op de dreigende waterproblematiek als gevolg van klimaatveranderingen. 

Stadsoevers

Daarna leidde het werkbezoek naar de wijk Stadsoevers, een nieuw groen stadsdeel in ontwikkeling, waar duurzaamheid en een klimaatbestendige inrichting centraal staan. Dat wordt gerealiseerd door gebruik van hoogwaardige materialen, zonnepanelen, veel groen, wadi’s, autoluwe woonwijken en de inzet van restwarmte, de zogenaamde Smart Climate Grid.

Melkveebedrijf Wouwse Plantage
Tot slot volgde een bezoek aan het melkveebedrijf van Mark Goorden in Wouwse Plantage. Hier wordt hemelwater opgevangen, opgeslagen en vervolgens geleidelijk en gereguleerd aan de bodem afgegeven. Het hemelwater komt op deze manier in het grondwater terecht en wordt niet direct afgevoerd naar het oppervlaktewater.