Onder andere in Stadsoevers moet flink gebouwd worden
Onder andere in Stadsoevers moet flink gebouwd worden

Roosendaal mikt op 3000 woningen in komende tien jaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In de komende tien jaar moeten er in Roosendaal zo’n 3000 woningen bijgebouwd worden om te kunnen voldoen aan de woningbehoefte. Dat stelt wethouder Toine Theunis. Voor veel van die woningen zijn al plannen gemaakt én er zijn locaties aangewezen waar in de toekomst mogelijk woningbouw kan komen, denk aan de locatie van het huidige ziekenhuis én het voormalige Gertrudiscollege.

Wethouder Toine Theunis heeft donderdagochtend de woningbouwprogrammering 2022 gepresenteerd. In de plannen van de gemeente Roosendaal komt er de komende tien jaar ruimte vrij voor zo’n 3389 woningen. “Woningcorporatie Alwel heeft aangegeven de komende periode zo’n 500 extra sociale huurwoningen te willen bouwen. Dat zit hier ook bij inbegrepen.” Daarnaast wordt volgens de wethouder vooral gedacht aan betaalbare woningen voor kleinere huishoudens. “Er is behoefte aan het goedkopere segment, dus dan moeten we niet alleen maar villa’s gaan bouwen.”

Een van de locaties die de gemeente in beeld heeft om de komende jaren om te vormen tot woningbouw, is de Opel-garage aan de Van Beethovenlaan. Daar zouden volgens de gemeente zo’n 60 woningen kunnen komen. “Dat wil niet zeggen dat die woningen er daadwerkelijk gaan komen, maar nu staat die locatie leeg. Door deze locatie mee te nemen in de woningbouwprogrammering, bieden we de eigenaar van het pand eigenlijk de optie om er iets mee te gaan doen.” 

Eerder gebeurde dat ook al met de voormalige bioscoop aan de Brugstraat. “Nog voor de bioscoop verhuisd was, lag er een plan voor woningen klaar.” Andere locaties die in de komende tien jaar getransformeerd kunnen worden zijn onder andere het Mariadal, de locatie van het huidige Bravis-ziekenhuis en het Charitas Klooster aan de Waterstraat. Ook de Suite in de Burgerhoutsestraat en het Permekeplein in de Westrand staan op de lijst om nieuwbouw te plegen, maar dan moeten er wel ontwikkelaars komen voor deze locaties. Bij het station is volgens de gemeente nog ruimte voor zo’n 250 woningen.

Een hoop plannen van de 3000 woningen staan echter al wel vast. Zo staan er in de woningbouwprogrammering 630 woningen ‘vast’ in Stadsoevers en nog eens ruim 300 in en rondom het voormalige V&D-pand en de Dr. Braberstraat. “We willen in tien jaar zo’n 3000 woningen bouwen. Dat komt neer op 300 woningen per jaar, maar het liefst zien we natuurlijk dat vooral in de komende jaren wat meer gebouwd wordt. Daar is namelijk behoefte aan in de woningmarkt.” Ook in de dorpen wordt gedacht aan nieuwbouw. Zo is er in Wouw ruimte voor bijna 120 woningen, waaronder 32 bij de Geerhoek, 20 op De Hoogt en nog eens 18 op de Plantagebaan. In Nispen is ruimte voor zo’n veertig woningen en in Heerle is ruimte voor zo’n 23 woningen. 

Hoewel de gemeente vooral betaalbare woningen wil stimuleren staan er van de 3389 woningen ‘maar’ 652 gepland in de goedkoopste categorie tot 225.000 euro. Zo’n 1963 woningen moeten gebouwd worden in de middeldure prijsklasse tussen 225.000 en 355.000 euro en nog eens 1038 in de prijsklasse 355.000 euro en duurder. “Dat heeft te maken met doorstroming. In een wijk zoals Tolberg wonen veel senioren in enorme huizen. Zij willen graag doorstromen naar bijvoorbeeld een appartement in het centrum, waardoor hun huis weer vrijkomt voor gezinnen. Zo zorgen we dat er voor iedereen een geschikte woning is.” Volgens de wethouder gaat er dan ook veel veranderen in Roosendaal. “Roosendalers herkennen de stad over 10 jaar niet meer.”