Afbeelding

Britty Boelhouwers: ‘Ik kan in Gambia meer van betekenis zijn’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 22-jarige Britty Boelhouwers uit Roosendaal stapt zaterdag op het vliegtuig naar Gambia. Niet voor vakantie, maar om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een lokaal ziekenhuis. “Ik blijf in ieder geval 2,5 maand. Daarna kom ik even terug naar huis, maar als het bevalt dan zit ik zo weer in het vliegtuig”, lacht de vrolijke Roosendaalse.

Britty Boelhouwers vertrok in 2019 voor negen dagen naar Gambia. “Ik volgde de opleiding Verpleegkunde bij Curio hier in Roosendaal en daar kreeg je verschillende mogelijkheden. Er was bijvoorbeeld de kans om stage te lopen in het buitenland, maar je kon ook kiezen voor een soort snoepreisje”, legt Britty uit. “Je ging dan negen dagen naar Gambia, samen met andere leerlingen, en daar kreeg je uitleg over allerlei culturele verschillen.” In totaal gingen er zo’n twintig leerlingen van verschillende opleidingen naar Gambia. “Die negen dagen waren heel intensief, maar het heeft mij enorm aangesproken.”

Niet alleen het weer was anders, ook de mensen en de manier van leven. “We begonnen de week in een luxe resort, maar iedere dag werd het steeds minder luxe. De laatste dag sliepen we in tentjes in een compound tussen de lokale bevolking. Juist die laatste dag, dat vond ik het mooiste. Toen leefden we echt even, zoals zij dat ook doen.” In de dagen dat Britty daar was nam ze onder andere een kijkje bij het lokale ziekenhuis. “We hebben natuurlijk niet heel veel patiënten gezien, maar we hebben wel wat geleerd over de zorg in Afrika.” Al met al was het een beleving die haar enorm aangreep. “De mensen hebben daar heel weinig en toch hebben ze heel veel.”

Eenmaal terug in Nederland had Britty dan ook snel haar droom voor ogen. Zodra ze afgestudeerd zou zijn als verpleegkundige, ging ze terug naar Gambia om daar te wonen én te werken. “In december ben ik cum laude afgestudeerd. Ik heb onlangs ook mijn laatste werkdag gehad bij Thebe in Breda en ik heb mijn appartementje in Breda gedag gezegd. Ik woon nu weer even thuis in Roosendaal. Op die manier heb ik alle banden met Nederland verbroken en heb ik de ruimte om naar Gambia te gaan.”

Zaterdag 5 maart vliegt Britty naar het Afrikaanse land. Daar verblijft ze bij een speciale organisatie. “Het is als Westerse vrouw niet veilig om alleen naar Gambia te gaan.” Daarom verblijft Britty op een compound met andere Nederlanders, waaronder vrijwilligers en stagiaires. “Ik heb dus wel een organisatie waar ik op terug kan vallen.” De komende 2,5 maand gaat Britty aan de slag in het lokale ziekenhuis van Tanji. “Ik heb nog geen idee wat ik er precies ga doen. Verpleegkundigen uit Nederland zijn goed opgeleid, waardoor we overal inzetbaar zijn. In Afrika werken ze minder met specialisten. Het kan dus makkelijk zijn dat ik de ene keer aan de operatietafel sta en de volgende dag bij een bevalling help.”

“Het is een sprong in het diepe, maar ik doe dit echt voor de ervaring. Ik kan altijd nog terug naar Nederland komen om hier te werken, maar ik denk dat ik daar van meer betekenis kan zijn.”