Dit geldt onder andere voor Hotel Tongerlo
Dit geldt onder andere voor Hotel Tongerlo Foto: Google Maps

Parkeervergunningen voor toeristen in het centrum

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeenteraad van Roosendaal beslist binnenkort of er speciale parkeervergunningen komen voor toeristen. Nu moeten de gasten van de hotels in de binnenstad apart betalen om hun auto te parkeren.

Dat wordt als niet gastvrij beoordeeld door zowel de gasten als de hotels en volgens het raadsvoorstel moet dat veranderen. De gemeente wil immers het toerisme in de binnenstad stimuleren en een gastvrije gemeente zijn. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat toeristen de schaarse parkeerruimte in de binnenstad exclusief toebedeeld krijgen. Het gaat om een beperkt aantal vergunningen op plekken waar ruimte is. Hotels kunnen de auto van hun gasten aanmelden in vooraf bepaalde parkeersectoren, waar genoeg plaats is. Hotels midden in het centrum kunnen slechts een paar parkeerplekken toebedeeld krijgen, maar hun gasten kunnen in de parkeergarages terecht. 

Soortgelijk parkeerbeleid wordt al toegepast in bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Etten-Leur en Breda. Uit berekeningen blijkt dat het systeem kostenneutraal is, omdat de hotels moeten betalen voor de vergunningen. Eventueel commentaar van ondernemers in het centrum op deze ongelijke behandeling wordt in de toelichting gepareerd. Daarin staat dat meer toeristen meer omzet betekenen voor alle ondernemers en dat de ruimte in de parkeergarages beschikbaar blijft voor alle bezoekers.