Momenteel vergadert de gemeenteraad in het raadhuis
Momenteel vergadert de gemeenteraad in het raadhuis

Zand in de motor gouden roltrap naar jeugdcriminaliteit

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal zet een nieuwe stap in de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit. De verschillende organisaties in de wijken gaan samenwerken om te voorkomen dat kwetsbare jongeren afglijden naar een criminele toekomst. De aanpak wordt vanuit de lokale netwerken op maat ontwikkeld en gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. 


Burgemeester Van Midden heeft de Gemeenteraad op de hoogte gesteld van de plannen. De burgervader heeft samen met een aantal collega's het 'manifest ondermijnende criminaliteit' opgesteld. Daarin wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de zogenaamde 'gouden roltrap'. Hiermee wordt de verleiding bedoeld waaraan kwetsbare jongeren blootstaan. Ze verdienen meer met klusjes doen in het criminele circuit dan met vakkenvullen bij de lokale supermarkt. Eenmaal binnen in de criminele wereld is de weg naar een gewone maatschappelijke carrière afgesloten. Jongeren glijden af, nog voor hun leven goed en wel begonnen is en een weg terug is er niet. De problemen in de kwetsbare wijken, als armoede, achterstand en achterstelling, maken de jongeren uit deze buurten extra gevoelig om betrokken te raken bij ondermijnende criminaliteit. 

Gemeenten in de regio Zeeland-West-Brabant hebben elkaar gevonden in een unieke aanpak om 'zand in de motor van de gouden roltrap' te brengen.  De nadruk ligt daarbij op doen in plaats van praten. De eerste stap is een trainingsweek voor alle partners in de wijk die met jongeren te maken hebben. Die besluiten met elkaar over de doelstellingen en werkwijzen voor de meerjarige strategie om daadwerkelijk duurzaam het verschil te maken met de aanpak van jeugdcriminaliteit en ondermijnende activiteiten. [n]