Ook dit jaar krijgen de bewoners van de Rubensflat een high tea voorgezet
Ook dit jaar krijgen de bewoners van de Rubensflat een high tea voorgezet Foto: RENÉ BRUIJNINCX

Rollators en rolstoelen weer schoon en fris tijdens NLdoet

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - Het planten van fruitbomen in de idyllische tuin van Stichting Kerstens, soppen en banden oppompen in de wasstraat voor rollators of het verzorgen van een high tea voor eenzame buurtbewoners in de Rubensflat. Zomaar een greep uit de vele projecten die in Roosendaal en omgeving worden uitgevoerd in het kader van NLdoet.

Honderden vrijwilligers steken vrijdag en zaterdag weer de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Ze helpen stichtingen, verenigingen of zorginstellingen met onderhoud van tuinen of gebouwen, organiseren sociale ontmoetingen of helpen individuele personen met kleine probleempjes die ze zelf niet kunnen oplossen. 

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van het Koninkrijk der Nederlanden, die elk voorjaar wordt georganiseerd met financiële steun van het Oranje Fonds. Ook in het Caribische deel van het Koninkrijk zetten mensen zich belangeloos in voor anderen. Het Oranje Fonds werd opgericht in 2002 en was het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Stichting Sint Elisabeth, gevestigd in een prachtige, historische locatie aan de Wouwseweg in Roosendaal, presenteert zich als een thuis met karakter, voor senioren met en zonder zorgvraag. Vrijdagmiddag kunnen de bewoners die aan een rolstoel gebonden zijn of gebruik maken van een rollator, zich beneden melden om hun hulpmiddel grondig te laten schoonmaken en eventueel de banden te laten oppompen. Als het weer het toelaat, wordt de wasstraat buiten opgezet.

Volgens Patricia Adriaansen, consulent welzijn bij het woonzorgcentrum, heeft het team het project bedacht tijdens een brainstormsessie. “Er kwamen allerlei ideeën langs, onder andere een voorjaarsschoonmaak. Het is hier natuurlijk heel schoon, dus we praatten verder. Iemand bedacht dat veel bewoners een hulpmiddel gebruiken om zich te verplaatsen. Onderhoud aan rollators en rolstoelen is niet standaard, maar wel nodig.”

Ze verwacht dat veel bewoners de poetsbeurt voor hun rollator aangrijpen om herinneringen op te halen aan de grote schoonmaak die vroeger gebruikelijk was na de winter. “Dat levert ongetwijfeld leuke gesprekken op en zo krijgen de vrijwilligers leuk contact met de bewoners. Ze hoopt dat er mensen zullen zijn die na NLdoet vaker langs zullen komen bij het Sint Elisabeth. “We kunnen altijd helpende handen gebruiken om met mensen te wandelen, bij activiteiten te helpen of als maatje iemand gezelschap te houden.”

Ook Stichting Social Klus doet mee tijdens NLdoet. “Wij helpen ouderen en mensen die om wat voor reden dan ook iets zelf niet kunnen oppakken met bijvoorbeeld; de boodschappen, de tuin, reparatie van een schutting, schilderen van een muur in huis, ophangen van een lampje, hulp bij de digitale wereld of problemen met laptop/tablet. Heel divers dus”, vertelt coördinator Leonie Ansems. Het werk wordt vrijdag gedaan tussen 9.00 en 16.00 uur. De organisatie zorgt voor de lunch en een borrel achteraf. “Geef aan wat je echt leuk vindt om te doen, dan houden we daar rekening mee bij het inplannen.”

Een dag later gaan de vrijwilligers aan de slag in de wijk Westrand. Daar staat het stadion van RBC en zodoende doet de voetballers mee. De wijk wordt schoongemaakt aan de hand van een opruimwedstrijd. Wie mee wil helpen kan zich opgeven via www.NLdoet.nl.