Prins Markus overhandigt de Pluim 2022.
Prins Markus overhandigt de Pluim 2022. Foto: Lya van Dorst

Carnavalspluim voor Kwekkel en Kwekkeldag 

ROOSENDAAL - Tamara van Iersel en Debbie Evertse is de eer te beurt gevallen de Carnavals(vosse)pluim 2022 te ontvangen. De pluim werd dinsdagmiddag, in het bijzijn van Narreke Doremi en Sjampetter Rinus, op de Markt in Roosendaal uitgereikt door Prins Markus I van Tullepetaonestad.


Tamara van Iersel en Debbie Evertse ontvingen de Pluim omdat zij al vele jaren prachtige edities van de Kwekkel verzorgen. Ook organiseren zij ieder jaar de Kwekkeldag op een van de basisscholen.


Leutfeest
Tijdens de Kwekkeldag wordt dialect geleerd en worden verhalen over Carnaval verteld, puzzels gemaakt, kwissen gedaan en liedjes gezongen. "Op deze manier brengen zij jonge Tullepetaonen in aanraking met het Leutfeest" aldus de commissie die de pluim toekent.


Onderscheiding
De Carnavalspluim is een onderscheiding die in het leven is geroepen bij het afscheid van Ad Vos als voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal op 10 november 2012.
Op zijn verzoek werden cadeaus die hem ter gelegenheid van dat afscheid werden aangeboden gereserveerd voor het elf keer, jaarlijks, uitreiken van de onderscheiding.
Die bestaat uit een speciaal voor dit doel ontworpen trofee, een draaginsigne en een geldbedrag van 111 euro. De prijs wordt toegekend door een commissie die indertijd hiervoor in het leven is geroepen.

Commissie
De commissie staat onder voorzitterschap van Ruud van Osta en heeft als leden Meike van Deelen, Miranda Veraart, Bram Linders en Jamy Rockx. De Vossepluim 2022 is de tiende in de serie.



Winnaars
Eerdere winnaars waren:
Lenny Hamans (2013), Wa Nukt Da Nou (2014), RAC (2015), Bert Mathijssen (2016), Martine van de Kar (2017), de Kwèèkers (2018), Gertrutten Van Slag Band (2019), Rein Taheij van de Kurketrekkers (2020) en Ronny Gomis (2021).[n]