Afbeelding
Foto: Leo de Jaeger

Huismeester Ton Harmsen is al vanaf het begin betrokken bij Cultuurhuis Bovendonk. Sinds mei 2019 doet hij klusjes, geeft de huurders uitleg over hoe alles werkt en brengt hen met elkaar in contact als daar behoefte aan is.

Harmsen werkt 2,5 dag per week op vrijwillige basis voor het Cultuurhuis. Hij doet zijn werk samen met nog eens drie huismeesters. Zo krijgen ze het rooster van de week rond, maar kunnen best nog wat hulp gebruiken. Hun inzet gaat verder dan kleine klusjes. "Het gebouw moest volledig op de schop. Wij hebben toen de binnenkant voor onze rekening genomen. Het gebouw is helemaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Nu is het vrijwel klaar. Alleen de bestrating buiten is nog niet helemaal af."

In de afgelopen twee jaar was het rustig in Cultuurhuis Bovendonk. ,,Ongeveer negentig procent van de activiteiten lag stil. Wij hebben goed gebruik gemaakt van die periode. Samen met mijn collega's en een groep vrijwilligers hebben we een van de twee gymzalen in het gebouw omgebouwd tot een echte theaterzaal. Nu is alles weer zo'n beetje opgestart en kijken we vooruit naar mooie voorstellingen."

De beloning voor zijn harde werk vindt hij in de mensen die hij ontmoet. ,,Ik probeer organisaties aan elkaar te koppelen. Dat lukt doordat de lijntjes hier heel kort zijn. Mij persoonlijk levert het heel fijne ontmoetingen op. Ik heb nu een heel ander sociaal leven dan voor mijn pensioen."