Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

‘Dit wordt een prachtige plek om te vertoeven’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok heeft dinsdag, samen met Jan Hein Sloesen en Stan van Hasselt, de officiële opening verricht van Stadstuin van Hasselt. De nieuwe tuin ligt verscholen in de binnenstad van Roosendaal tussen de Molenstraat en de Nieuwstraat. “Het is heel bijzonder wat we hier tot stand hebben gebracht”, aldus de wethouder.

Het terrein dat nu dienst doet als stadstuin was voorheen in gebruik als parkeerterrein. “Er stonden altijd wel wat auto’s, maar er gebeurden ook veel dingen die je niet in je stad wil hebben”, stelt wethouder Cees Lok. Daarom werd bekeken of er niet iets anders met het terrein gedaan kon worden. “We kregen het idee om meer groen toe te voegen aan Roosendaal. Er werd een mooi plan gemaakt en ik ben ongelooflijk trots op het eindresultaat.” De tuin van het Tongerlohuys vormt nu, samen met het oude parkeerterrein en de tuin achter het Koetshuis, Stadstuin van Hasselt.

Van Hasselt

Vernoemd naar de voormalige bankiersfamilie die aan de Molenstraat woonde en die een tuin had op deze locatie. Speciaal voor deze gelegenheid was dan ook Stan van Hasselt, een van de nazaten van de bankiersfamilie, aanwezig bij de opening. “Het is een enorme eer dat onze familienaam verbonden wordt aan deze plek.” Dat de Van Hasselts een belangrijke plek innamen in de Roosendaalse samenleving, blijkt wel uit de woorden van Stan van Hasselt. Niet alleen zijn opa, maar ook zijn vader waren betrokken bij het wel en wee van Roosendaal. Zo zette zij zich in voor het Norbertus Lyceum, De Kring en het toenmalige museum De Ghulden Roos. “Ik hoop van harte dat de Stadstuin een oase van rust zal worden”, besloot Stan van Hasselt.

Inrichting

De tuin moet de komende tijd nog helemaal tot bloei komen, maar in grote lijnen is de tuin ingericht. Daarbij staan duurzaamheid en biodiversiteit centraal. Zo worden er speciale stenen gebruikt voor het hekwerk waar insecten in kunnen vertoeven en er zijn verschillende wadi’s aangelegd om regenwater op te vangen. Verder staan er al een paar kunstwerken in de tuin, maar dat aantal wordt de komende tijd verder uitgebreid. Onder ander de Groenfabriek die voorheen weggestopt zat in een hoekje naast de St. Jan heeft nu zijn onderkomen gevonden in de tuin. Daarnaast zijn er boogvormige bankjes aangebracht in de tuin, waardoor er ruimte ontstaat voor kleine culturele opvoeringen. “Dat gaat niet iets grootschaligs worden, we willen geen overlast veroorzaken. Maar, hier vlakbij zit ook een basisschool. Hoe leuk is het als de juf met de kinderen hier gaat zitten om te vertellen over de natuur en het klimaat.”

Naast de opening met Stan van Hasselt, heeft wethouder Cees Lok ook het stokje overgedragen aan Jan Hein Sloesen, directeur van het Cultuurcluster. Hij gaat er onder andere voor zorgen dat het park ‘s avonds wordt afgesloten. Hij is naar eigen zeggen ontzettend trots en vereerd dat de omgeving rond De Kring de afgelopen jaren zo verbeterd is. Daarbij verwijzend naar de nieuwe bioscoop en de nieuwe stadstuin. “Er is één nadeel, want hierdoor is ons eigen theater steeds lelijker geworden.” Hij sprak dan ook de hoop uit om, in navolging van de bioscoop, de herontwikkeling van de St. Jan en de aanleg van de stadstuin, nu ook De Kring aan te pakken. “Laten we hier weer het icoon van maken, dat het ooit was. Mijn doel is om van De Kring het eerste klimaatneutrale theater ter wereld te maken.” [n]