Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

HUIS van Roosendaal met groot spektakel geopend: ‘Komende maanden verhuizen we stapsgewijs’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL- Wethouder Cees Lok heeft donderdagavond met groot spektakel de officiële opening verricht van het HUIS van Roosendaal. Dat gebeurde onder het toeziend oog van de gemeenteraad, (oud-)burgemeesters en verschillende partners. Inwoners van de gemeente Roosendaal konden de officiële opening bekijken via een live-uitzending met razende reporter Floyd Aanen.

De genodigden kwamen samen voor de deuren van het HUIS van Roosendaal. Met rook en flitsende lichten maakte wethouder Cees Lok zijn entree op het balkon van het nieuwe gemeentehuis. Hij nodigde iedereen uit om binnen de officiële opening mee te maken. Dat gebeurde met een samenspel tussen dansers en Roosendaalse toneelspelers, zoals Eric van Deelen, Piet Naalden, Miranda Veraart en Yfke van Gaans. Zij kropen allemaal in de huid van een eigen personage. Zo werd ‘buurtbewoner’ Piet Naalden verwelkomt door gemeentemedewerkster Miranda Veraart. Hij vertelde hoe hij zich betrokken voelde bij het nieuwe gemeentehuis en hoe goed de bewoners op de hoogte zijn gehouden van alle vorderingen.

Eric van Deelen vertelde als ‘conciërge’ hoe trots hij is op het circulaire bouwen. “Er zijn zo’n 25.000 bakstenen afgebikt en hergebruikt en 820 vierkante meter aan kozijnen is tot plankjes gezaagd voor de vloer van het restaurant.” De jonge Yfke van Gaans bedankte als nieuwe generatie de gemeente voor het creëren van een duurzaam huis voor Roosendaal. “Dankjewel dat jullie zoveel hergebruikt hebben en dankjewel dat jullie een huis hebben gemaakt voor ons, voor de nieuwe generatie. Ik voel dat het goed zit hier.” 

Als laatste was wethouder Cees Lok aan het woord en met het overhalen van vier hendels, werd uiteindelijk het HUIS officieel geopend. Vanaf maandag gaan de eerste ambtenaren er hun intrek nemen. “Dat gebeurt gefaseerd om te zorgen dat het ‘gewone’ werk doorgang blijft vinden. Maar ook om de ‘kinderziektes’ er uit te halen.” De maanden maart en april zijn daarmee de ‘verhuismaanden’. Vanaf medio mei zijn ook de ‘balies’ weer open. En vanaf dan staat het gebouw weer helemaal open voor publiek.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in en rondom het gebouw. De gemeente ging in eerste instantie op zoek naar een nieuw onderkomen, maar uiteindelijk werd er toch voor gekozen om het Stadskantoor te renoveren. “We willen een voorbeeld zijn voor anderen. Je kan zo’n pand tegen de grond gooien, maar het karkas was nog perfect.” Daarom werd het Stadskantoor circulair ontmanteld. Bijna alles is recyclet. Van gipsplaten tot deurposten en van plinten tot gevel-strips.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding