Afbeelding
Foto: Mattijs van Dalen

Je eigen tuin vergroenen? De gemeente betaalt mee!

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Inwoners van de gemeente Roosendaal die aan de slag willen met klimaat adaptieve maatregelen kunnen vanaf nu subsidie aanvragen bij de gemeente Roosendaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een groen dak, meer plantjes in de tuin of het opvangen van regenwater in een regenton. In totaal is er 72.500 euro voor uitgetrokken.

De gemeente Roosendaal is al een langere tijd bezig met Roosendaal Natuurstad. Een ambitieus plan om straten, pleinen, maar ook industrieterreinen binnen de gemeente Roosendaal een stuk groener te maken. Sterker nog. Er moet vijftien procent meer groen komen in Roosendaal en de dorpen. Dat is goed voor de biodiversiteit en de leefbaarheid, maar het helpt ook om wateroverlast, droogte en hittestress tegen te gaan. 

“Maar, we kunnen dit als gemeente niet meer alleen”, stelt wethouder Inge Raaijmakers. “We willen mensen enthousiast maken om ook iets te doen. Natuurlijk willen we zelf het goede voorbeeld geven, maar als je kijkt naar alle tuintjes die nog bestraat zijn. Daar is veel winst te behalen.”

Daarom is er nu een subsidieregeling in het leven geroepen. Inzetbaar door inwoners met zowel een huur- als een koopwoning, maar ook bedrijven, scholen en andere instellingen kunnen gebruikmaken van de regeling. De subsidie kan aangevraagd worden voor bijvoorbeeld de aanleg van een groen dak, het vergroenen van je tuin, het planten van een boom of het vervangen van tegels en bestrating door waterdoorlatende verharding. “We betalen ongeveer 25 procent van de kosten, maar er is per maatregel wel een maximum dat we uitkeren.”

Kies je ervoor om meerdere maatregelen te treffen, zoals de aanleg van een groen dak maar ook het plaatsen van een regenton? Dan kan je twee keer subsidie aanvragen. “Zo willen we inwoners toch tegemoet komen.” De subsidieregeling wordt bewust nu ingevoerd, omdat mensen met de voorjaar op komst aan de slag gaan in hun tuintjes. “Als we nog twee maanden wachten dan zou dat een gemiste kans zijn.”

De subsidie aanvragen kan via de website www.roosendaal.nl/stimuleringsregeling-roosendaal-natuurstad.. Daar staat ook precies uitgelegd aan welke voorwaarden je moet voldoen.