Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bewoners Moerweide verhuizen naar de Weihoek

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Zo’n vijftig bewoners van de Groenhuysen-locatie Moerweide zijn vandaag en gisteren verhuisd naar hun nieuwe onderkomen: De Weihoek aan de Heerma van Vossstraat. Daarmee zouden in feite de laatste bewoners vertrokken zijn uit het complex aan de Melis Stokelaan, zij het niet dat er sinds kort Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in het gebouw.

Zorgorganisatie Groenhuysen heeft al langere tijd plannen om op de locatie van De Brink en Moerweide aan de Melis Stokelaan nieuwbouw te plegen. De bewoners van de Brink zijn eerder allemaal al verhuisd naar een nieuwe locatie. “De laatste groep bewoners verhuisde eind vorig jaar naar locatie Leonardushof in Wouw. In de maanden daarvoor verhuisden ook al bewoners. Zij konden zelf een voorkeurslocatie aangeven”, legt kwartiermaker Renate Scheffer uit. Sinds november stond het hoogbouwcomplex van De Brink leeg. 

Moerweide

Vandaag en gisteren was het de beurt aan de afdelingen Klavervelde en Vlasaard van Moerweide om te verhuizen. “Vanochtend om 06.30 uur hebben we de kick-off gegeven. Alle bewoners zijn opgestaan en geholpen bij hun verzorging, waarna we gezamenlijk zijn gaan ontbijten in de kapel.” Daarna was het aan de verhuizers om de kamers zo snel mogelijk leeg te halen en alle meubels te verhuizen naar de nieuwe locatie. “Afgelopen weekend hebben we al een aantal spullen kunnen verhuizen, denk bijvoorbeeld aan een biljart. Daarnaast hebben familieleden geholpen bij het inpakken van de persoonlijke spullen.”

Verhuizing

Terwijl de senioren in de kapel spelletjes spelen en mee worden genomen in de wondere wereld van een muziektherapeut, wordt door de mannen van Van Gastel Verhuizingen alles op alles gezet om de boel te verhuizen. “De bewoners van de Moerweide zijn allemaal dementerend. We proberen ze daarom weg te houden van de daadwerkelijke uithuizing, dat zou onrust kunnen geven. Vanmiddag nuttigen we hier nog onze lunch en dan gaan de bewoners met de taxi naar hun nieuwe locatie. Daar worden ze verwelkomd met bloemen, ballonnen en hun familie staat daar op hen te wachten”, legt Renate uit.

Vluchtelingen

Nu de laatste bewoners bijna vertrokken zijn, zou het gebouw in feite dit jaar nog gesloopt worden. “Maar, dat wordt nu uitgesteld vanwege de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Dit deed zich voor. Er was vraag naar een opvangplek en wij konden die ruimte bieden. Zo vervullen wij ook onze maatschappelijke plicht.” Met de gemeente is afgesproken dat de vluchtelingen tot uiterlijk eind van het jaar mogen blijven. “Dat betekent dat de sloop van dit pand wordt verschoven, maar dat betekent niet dat ons project nu stilligt.”

Planning

Hoe de planning van de nieuwbouw er precies uit gaat zien, kan Renate niet zeggen. “We gaan wel gewoon door met de voorbereidingen van de sloop en planvorming van de nieuwbouw. Ook houden we er rekening mee dat de Weihoek een tijdelijke locatie is voor de Moerweide. We weten dat de huidige doelgroep uiteindelijk terugkomt op deze locatie, maar hoeveel bedden dat zullen zijn kunnen we nu nog niet zeggen. Het aantal dementerenden neemt in de toekomst alleen maar toe..” 

Personeel

“Wat ik wel kan zeggen is dat we in het nieuwe gebouw ervoor willen zorgen dat het niet alleen fijn is om er te wonen, maar ook dat het er fijn moet zijn om te werken. Dat heeft in het verleden misschien niet altijd genoeg aandacht gekregen. We hebben de afgelopen jaren allemaal gemerkt dat het moeilijk is om aan goed zorgpersoneel te komen en te behouden. Daarom willen we met technologische innovaties en het aanbieden van andere faciliteiten ervoor zorgen dat mensen graag bij Groenhuysen werken.” Hoe dat precies eruit komt te zien, wordt later bekend.