De politieke partijen kwamen samen in De Kring voor een verkiezingsavond
De politieke partijen kwamen samen in De Kring voor een verkiezingsavond

Alle stemmen geteld in Roosendaal: VLP is grote winnaar, ChristenUnie verdwijnt uit de raad

Door: Remko Vermunt Politiek

ROOSENDAAL - De VLP-fractie heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Met ruim 27,1 procent van de stemmen neemt de VLP het stokje over van de Roosendaalse Lijst als grootste partij van Roosendaal. Dat is de voorlopige uitslag die woensdagavond bekendgemaakt is tijdens de verkiezingsavond in theater De Kring, nadat alle stemmen zijn geteld. De VLP behaalde vier jaar geleden nog zes zetels, maar staat met de huidige uitslag op 11 zetels. “We krijgen hier kippenvel van”, reageert Arwen van Gestel, lijsttrekker van de VLP. 

De Roosendaalse Lijst was vier jaar geleden nog de grootste partij, maar behaalt nu 17,4 procent van de stemmen. Daarmee zou de partij uitkomen op 7 zetels en dat is één zetel minder dan vier jaar geleden. De VVD is eveneens een zetel kwijtgeraakt. Zij zakken van vijf naar vier zetels.

Het CDA zakt van vier naar drie zetels. GroenLinks blijft op drie zetels staan en PvdA en D66 blijven staan op twee zetels. De ChristenUnie lijkt te verdwijnen uit de gemeenteraad. Op dit moment zitten zij nog met één zetel in de raad, maar in de voorlopige uitslag verdwijnt die zetel. De drie nieuwe partijen: Forum voor Democratie, Vitaal Liberaal en Burgerbelangen Roosendaal staan in de voorlopige uitslag allemaal op één zetel.

Hoe verder?
De uitslag van deze avond is een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag zal maandag 21 maart om 10.00 uur bekend worden gemaakt door de voorzitter van het Centraal Stembureau: burgemeester Han van Midden.

Diezelfde avond nog komen de politieke partijen bij elkaar om samen stil te staan bij de uitslag van deze verkiezingen. Dit is een openbare bijeenkomst, waarbij inwoners ook welkom zijn. Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden nodig. Dat kan door een mailtje te sturen naar griffie@roosendaal.nl

Formatie

De twee externe informateurs, Heleen van Rijnbach (oud-burgemeester Etten-Leur) en Paul de Beer (oud-wethouder Breda) gaan vervolgens in gesprek met de tien partijen. Het resultaat is een eerste ‘voorkeurscoalitie’ met een aantal partijen, waarmee vervolgonderhandelingen gaan plaatsvinden. Dan start de formatiefase, die uiteindelijk leidt tot de vorming van een nieuw college en een nieuw bestuursakkoord. De voorlopige planning is om in de raadsvergadering van 19 mei de wethouders te installeren en het nieuwe bestuursakkoord vast te stellen. De nieuwe gemeenteraad wordt op 30 maart al geïnstalleerd.

Opkomst
Het opkomstpercentage in Roosendaal kwam, na het tellen van alle stemmen, uit op 40,3 procent. Vier jaar geleden, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, stond het opkomstpercentage nog op 45,71 procent.

Zetelverdeling:
VLP: 11 zetels
Roosendaalse Lijst: 7 zetels
VVD: 4 zetels
CDA: 3 zetels
GroenLinks: 3 zetels
PvdA: 2 zetels
D66: 2 zetels
ChristenUnie: 0 zetels
Forum voor Democratie: 1 zetel
Vitaal Liberaal: 1 zetel
Burgerbelangen Roosendaal: 1 zetel