Schaakavond Jeugd SV De Pion.
Schaakavond Jeugd SV De Pion. Foto: Richard de Witte

Schaakavond jeugd SV De Pion

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Deze week was het de tweede week van Sjors Sportief. Zoals we vorige week al berichtte, de opkomst valt een beetje tegen dit jaar, door diverse omstandigheden. Gelukkig konden we ook deze avond weer een aantal kinderen verwelkomen, om samen met onze jeugdleider Frank, de eerste stappen op het schaakbord te zetten, onder toezicht van sommige aanwezige ouders.

Het blijft altijd een mooi gezicht om te zien hoe deze kinderen dapper de eerste stappen en zetten doen op het schaakbord. Het blijft toch lastig, het schaakspel, met maar 6 verschillende stukken (Koning, Dame, Loper, Paard, Toren en de Pion) maar ze mogen allemaal anders bewegen over het bord. Zie dat maar eens te onthouden. Dan is dammen toch een stuk makkelijker, daar mag je maar een kant op met je schijf, en dat is schuin. Je mag dan wel over andere damstenen overheen springen, maar dan heb je toch al in een notendop het spel onder de knie. De pion mag bij de eerste zet twee vakken vooruit, en daarna maar een. De loper mag alleen maar schuin bewegen over het schaakbord. De koning mag maar een veld tegelijk bewegen, maar wel alle kanten op. De dame vliegt over heel het veld heen in elke richting, de toren, mag alleen maar horizontaal of verticaal bewegen.

Dat is op zich nog wel te overzien, maar dan hebben we ook nog een paard, die maakt de paardensprong. Daar is in het begin geen touw aan vast te knopen. Een veld vooruit en twee naar rechts of links, of twee vooruit en een naar rechts of links. Zie dat maar eens te onthouden.

Gelukkig verleer je deze basisregels niet zomaar, want als je ooit geschaakt hebt, blijf je dat je hele leven kunnen. 

Het is net als fietsen, dat verleer je ook niet, het wordt roestig als je het niet lang gedaan hebt, maar verleren doe je het niet. 

Daarbij is schaken een spel voor jong en oud. Ook binnen onze mooie club, zijn er diverse spelers die al een respectabele leeftijd hebben bereikt, maar weten nog met enige regelmaat de clubavond te vinden voor onze senioren in de Black Horse. 

Als onze jongste spelers zolang bij de club zouden blijven, dan hebben ze nog heel veel jaar, bijna een mensen leven lang voor de boeg, om te schaken bij SV De Pion.

Het blijft leuk om te schaken, het is een sport die je over de gehele wereld kun spelen, net als voetbal. Gelukkig zijn de regels overal ter wereld hetzelfde, het is niet zo dat je in het ene land met een stuk hele andere zetten mag doen dan in een ander land.
Op steeds meer plaatsen, hopelijk ook in ons mooie Roosendaal komen er schaaktafels te staan, en kun je gezellig een potje schaakspelen, met vrienden, of met een wildvreemde.