Vrijwilligers Peter Jogchems, Marcel van Zandvoort en Rob de Vries zetten bedden in elkaar
Vrijwilligers Peter Jogchems, Marcel van Zandvoort en Rob de Vries zetten bedden in elkaar Foto: Marloes Otte

Solidariteit met Oekraiense vluchtelingen

ROOSENDAAL – Wanneer je parkeert bij de Brink, staan er een handjevol Oekraïense auto’s op de parkeerplaats. In de Brink zelf is meer bedrijvigheid. Er wordt door kinderen en jeugd in een zaaltje gespeeld, ingericht met speelgoed en een basketbalpaal. Volwassen praten met elkaar in de oude Caroussel. Achter de toonbank staan Nederlanders èn Oekraïners samen eten uit te delen. Op de zesde etage zijn vrijwilligers druk in de weer met het in elkaar zetten van bedden en het klaar maken van kamers voor de inmiddels ongeveer 130 opgevangen vluchtelingen. 


DOOR MARLOES OTTE


Vrijwilliger Rob de Vries (66 jaar) onderstreept de samenwerking. Hij vindt het mooi samen iets op te bouwen en legt graag contact met anderstaligen. “Vanuit mijn beroep had ik veel te maken met mensen uit Oost-Europa. Al moet ik met handen en voeten werken, we komen er met elkaar wel uit. We willen zoveel mogelijk inspelen op de behoeften van de mensen, bijvoorbeeld met het eten. Ik ga dan vragen wat ze lekker vinden.” 

Hij was half maart Oekraïners tegengekomen in de Albert Heijn en ging een praatje aan. Daarna las hij over de opvang in de Brink. “Voor mij kwam het allemaal samen, want door een uitgestelde reis had ik ineens tijd.“ Rob werd via de Brink naar Social Klus verwezen, die de coördinatie van de vrijwilligersinzet en sortering van gedoneerde goederen op verzoek van de gemeente op zich nam. 

Gijs Bullens, bestuurder van Social Klus vult aan: “Het is mooi om de samenhorigheid te zien tijdens een crisis. De vrijwilligers zijn enthousiast en willen iets doen en bijdragen.” Het is de stichting gelukt om zeven dagen per week tussen 10.00 en 16.00 uur gastvrouwen en -heren en tolken in de Brink te hebben zitten. “Al zijn mensen die Russisch of Oekraïens spreken nog altijd zeer welkom.” 

Er komt een informatiepagina op de site van Social Klus, waarop aangegeven wordt wat er nog aan spullen en hulp van vrijwilligers nodig is. Er gaat vermoedelijk nog opgeschaald worden. “We vinden vooral belangrijk dat de vluchtelingen aangeven waar ze behoefte aan hebben. Ze doen graag heel veel zelf en willen zichzelf niet zielig vinden. Ze willen aan het werk en scholing voor hun kinderen. Maar het is fantastisch om te zien hoeveel mensen zich bij ons hebben aangemeld, wel rond 150 inwoners uit onze gemeente in deze eerste paar weken!”

Rick Pels van Vluchtelingenwerk Roosendaal onderstreept dit. Hij werkt er al tien jaar en ziet hetzelfde beeld als bij de Syrische vluchtelingen. Vluchtelingenwerk helpt bij informatievoorziening over bijvoorbeeld registreren bij de gemeente, medische zorg, scholing en dergelijke. Ze zijn op zoek naar vrijwilligers die administratief sterk zijn en juridisch informerend kunnen zijn. Ervaring is niet per sé noodzakelijk, voor een opleiding wordt gezorgd. 

Rick is enthousiast over de Roosendaalse inzet: “Allereerst vooral een compliment naar een aantal ambtenaren bij de gemeente, zij hebben uitmuntend werk geleverd en keihard gewerkt, ook buiten hun werktijden. De inzet door de vrijwilligers is ook fantastisch, ze zijn enorm betrokken en de Oekraïners zijn heel dankbaar.”

Vrijwilliger Marcel van Zandvoort (48 jaar) is hard aan het werk om bedden in elkaar te zetten. Hij helpt zo’n zes tot acht uur per week mee. Zijn vrouw Mirjam is in de Caroussel aan de slag, zij is zo’n 24 uur per week in de Brink te vinden. Zij vinden het niet meer dan normaal. Marcel legt uit: “Andersom zouden wij hulp ook fijn vinden. Ik werk voor de gemeente Rotterdam, maar vanuit mijn huis. Mijn uren zijn flexibel en dus kan ik overdag hier wat helpen en s ‘avonds haal ik mijn werk wel in. Op deze manier ben ik nuttiger bezig dan dat ik voor de TV ga hangen.”