Afbeelding
Foto: Marloes Otte

ROOSENDAAL - Het nieuwe sociale platform ‘Roosendaal voor Jou', is van start gegaan. Wethouder Inge Raaijmakers gaf het startsein, medio april in Parrotia.


DOOR MARLOES OTTE 

Het gaat hierbij niet om commerciële evenementen met een bepaalde omvang, want die vind je via het evenementenloket terug. Het gaat om activiteiten in de dorpen, wijken en straten. Ze zijn via ‘Roosendaal voor Jou' op één plek te vinden, het is laagdrempelig in gebruik en bedoeld voor àlle inwoners van onze gemeente. Die ook zelf een activiteit als bijvoorbeeld een straatbarbecue kunnen plaatsen of zich kunnen aanmelden voor activiteiten. 

Het interactieve platform is ontwikkeld door Eyedetail en het beheer ligt in handen van Stichting Social Klus. Het was dan ook aan Gijs Bullens, bestuurder van Stichting Social Klus, om het openingswoord te spreken. "Een jaar geleden kwam de gemeente naar ons toe. Zij hoorden vaak van inwoners dat er behoefte is om makkelijk te kunnen zien wat er in hun wijk of dorp te doen is. De sociale cohesie staat tegenwoordig onder druk en de eenzaamheid groeit. We noemen deze website dan ook eigenlijk ‘Platform van Verbinding'. Inwoners hebben activiteiten nodig en activiteiten hebben inwoners nodig.”

 
Wethouder Raaijmakers vult aan: "Inwoners vroegen: ‘waar kan ik terecht?' en ‘wat is er voor mij?'. Mensen hebben behoefte aan contact met anderen. Maar ook verenigingen bijvoorbeeld vroegen hoe ze hun activiteiten zichtbaarder konden maken. Op deze manier kunnen we de omgeving van mensen vergroten. Burendagen zijn leuk en gezellig, die horen hier ook bij. Het gaat met dit sociale platform om inclusie en eenzaamheidspreventie.”

 

Op het podium worden Anouska Vos van Stichting Buurtgezinnen en Yvonne Telleman van CultuurCompaan uitgenodigd. Aan hen de vraag waar ze de voordelen van deze pagina in zien. Anouska legt uit: "We komen vaak bij gezinnen die door scheiding in onze gemeente zijn komen wonen of naar een andere wijk moesten verhuizen. Dit platform kan voorkomen dat ze in een sociale bubbel blijven zitten. Je ziet de bomen door het Roosendaalse bos met dit platform.” Yvonne hoopt meer mensen te kunnen bereiken. Met hun project ‘Ik vergeet je niet' gingen ze bij netwerkpartners posters brengen en ze moesten hard voor zichtbaarheid werken. "Steun van partners hielp al wel, want we gingen bijvoorbeeld van 30 naar 96 deelnemers bij de tweede editie. Maar nu kunnen we op een gemakkelijke manier nog meer mensen verrijken met cultuur in hun leven. En het is voor jong en oud, alles komt hier samen.” 

Bullens besluit met een omroep aan de aanwezige ‘ambassadeurs' om mee te helpen door activiteiten te plaatsen, door het op sociale media kenbaar te maken en vooral om het met inwoners te bespreken. Kort voor de officiële lancering waren er zo'n 350 activiteiten geplaatst door wijk- en dorpshuizen en onder andere opbouwwerkers en verenigingen. Al 25 organisaties hebben zich aangemeld. "We hopen dat er nog vele volgen, want we staan nu aan het begin. In de komende maanden gaan we kijken wat we kunnen verbeteren. www.roosendaalvoorjou.nl." is een platform om samen in te werken en om in samen te werken. [n]