Afbeelding

Zuid-Afrika en de wereldwinkel

ROOSENDAAL - Er is nogal wat aan de hand in de wereld, kan je zeggen. Oorlog in Oekraïne, stijging van de prijzen, de corona-pandemie, klimaatverandering enzovoort.

Voor Nederland is dat erg, maar voor ontwikkelingslanden is dat nog veel erger. De stijging van de prijzen voor olie e.d. zijn soms voor ontwikkelingslanden niet te betalen. Geld om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken is er ook al bijna niet. De klimaatverandering zorgt voor nog meer droogte en veroorzaakt aan de kust voor enorme stormen met overstromingen. Overstromingen zijn er niet zo lang geleden geweest in Kwazulu-Natal, een provincie van Zuid-Afrika.

De Wereldwinkel Roosendaal verkoopt producten uit diverse Ontwikkelingslanden, zoals Zimbabwe, Kenya, Burkina Faso, Thailand, Filipijnen, Peru en ook dus Zuid-Afrika.

Behalve dat de mensen in die landen een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen en een lang lopend contract hebben met de kopers, krijgen ze ook extra geld bijvoorbeeld voor het slaan van een waterput, het bouwen van een schooltje of geld om een geit of koe te kopen. Wat ook gebeurt tegenwoordig is dat het extra geld wordt gebruikt om een zonnepaneel te kopen. En dat is natuurlijk in relatie tot de klimaatverandering heel mooi.

Uit Afrika komen oorspronkelijk de parelhoenders vandaan, ook wel poelepetaat genoemd en tullepetaon In Roosendaal. Tussen Zuid-Afrika en Roosendaal is dus een goede band. Vandaar dat in de Wereldwinkel Zuid-Afrikaanse producten worden verkocht met parelhoenders als versiering: beelden van keramiek en van afvalmetaal, een sleutelhanger, een koffielepeltje en bekers met een afbeelding van een parelhoen.

Roosendalers zouden zich dan ook op kunnen geven als vrijwilliger voor de wereldwinkel vanwege die band met Zuid-Afrika. En bovendien kan je ook nog vriend van de wereldwinkel worden. Dan ben je donateur van de winkel, als je jaarlijks een donatie wilt overmaken. Mail ons dan of kom langs in de winkel om een cadeautje te kopen voor Moederdag bijvoorbeeld.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434, email: wereldwinkelroosendaal@gmail.com, facebook: www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal.. Website: www.wereldwinkelroosendaal.nl.[n]