Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

Nieuw college heeft torenhoge ambities: ‘Maar we doen dit samen met alle inwoners, zij aan zij’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Op de lange termijn moet Roosendaal een gemeente worden van meer dan 100.000 inwoners. Om dat te realiseren, moeten er nu al stappen ondernomen worden. Denk bijvoorbeeld aan het omleggen van de A58, zodat er meer ruimte komt voor nieuwe woningen, maar ook voor allerlei voorzieningen. Dat stelt het nieuwe college dat afgelopen donderdag het zogenaamde Ambitie Akkoord heeft gepresenteerd. 

De vier politieke partijen die samen de coalitie gaan vormen (VLP, VVD, GroenLinks en het CDA) presenteerden donderdagavond in Parrotia het Ambitie Akkoord aan alle geïnteresseerden. Het is een document bestaande uit 24 pagina’s waarin wordt samengevat wat de ambities zijn voor de komende vier jaar. Hoe die ambities precies gerealiseerd moeten worden, wordt op een later moment ingevuld. “Die vraag laten we open, zodat we samen met de gemeenteraad, maar ook met inwoners en partners daar invulling aan kunnen geven”, stelt Arwen van Gestel, beoogd wethouder namens de VLP.

Wonen

Een van de belangrijkste ambities van het nieuwe college is dat men wil doorgroeien van 77.000 inwoners naar meer dan 100.000 inwoners. Als dat lukt, wordt Roosendaal een belangrijke(re) speler in de regio en dat maakt het makkelijker om samenwerkingen aan te gaan met het Rijk en de provincie. Dat is bijvoorbeeld handig om de woningbouw te versnellen rondom locaties zoals het station, de A58 en de huidige locatie van het Bravis ziekenhuis. Maar ook voor de aanleg van een lightrailverbinding tussen Antwerpen, Breda en de Randstad, inclusief een lightrailstation Bulkenaar. “Dit zijn plannen voor de langere termijn, maar dat betekent niet dat we nu niets kunnen doen. Om de A58 om te leggen zijn onderzoeken nodig, daar willen we nu al geld voor vrijmaken en die onderzoeken kunnen we nu al uit laten voeren.”

Investeren

Het nieuwe college wil de komende jaren dan ook flink investeren in de gemeente Roosendaal. “De meerjarenbegroting laat zien dat er de komende jaren zo’n 4 tot 5 miljoen over is, en dan rekenen we nog voorzichtig”, stelt beoogd VLP-wethouder van financiën, Evelien van der Star. “We staan er financieel goed voor als gemeente en daar kunnen we het vorige college alleen maar voor bedanken. Maar, het geld is er, dus nu moeten we ook het lef hebben om het te investeren.” Daarom wordt een speciaal investeringsfonds opgericht van 30 miljoen euro. “We hebben eigenlijk heel veel spaarpotjes bij elkaar gestopt en daardoor krijg je een veel duidelijker beeld van hoeveel geld er is en hoeveel we nog uit kunnen geven”, vult René van Ginderen (CDA) aan.

Gelijke kansen

Maar, het nieuwe college is niet alleen bezig met grote ambitieuze projecten voor de toekomst, ook op de korte termijn moeten stappen ondernomen worden. “Er is een groep mensen die op dit moment nauwelijks rondkomt. Als de energieprijzen verder stijgen, dan komen zij in de problemen”, stelt Van Ginderen. Daarom wil Klaar Koenraad, die namens GroenLinks aantreed als wethouder, er bijvoorbeeld voor zorgen dat nog voor de winter iedereen in een huis woont waar het tocht- en winddicht is om zo kosten te besparen. “Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Dat doen we samen met de woningcorporaties.” Ook zaken als klimaatadaptatie en stikstofreductie zijn zaken die de komende jaren aandacht vragen.

Zij aan zij

Al die zaken wil het nieuwe college niet alleen oppakken, maar samen met inwoners. De naam van het Ambitie Akkoord is niet voor niets: Zij aan zij in een gemeente met ambities. “We willen anders met onze inwoners samenwerken. We willen niet dat de inwoners tegenover de overheid staan, maar zij aan zij”, stelt Klaar Koenraad. Dat geldt overigens niet alleen voor inwoners, maar ook voor ondernemers. De komende jaren wil het college ruimte bieden een innovatieve start-ups. “In Roosendaal is veel logistiek en zorg aanwezig. Zo’n 39 procent van de beroepsbevolking is werkzaam in die sectoren”, stelt Kees Verstraten, beoogd wethouder namens de VVD. “We willen meer diversiteit creëren in onze lokale economie, met ruimte voor kennisintensieve ondernemingen en startups die daaraan verbonden zijn.” Voor grote ‘dozen’ is volgens het nieuwe college letterlijk en figuurlijk geen ruimte meer. “De logistiek heeft ons veel gebracht in Roosendaal, maar we zetten daar nu wel een streep onder.”

Vervolg

Volgende week donderdag, 19 mei, wordt het nieuwe college als het goed is geïnstalleerd. “Daarna willen we 100 dagen uittrekken om in gesprek te gaan met onze inwoners om het collegeprogramma verder vorm te geven.” Eind september presenteren zij het collegeprogramma waarin concreter staat hoe ze bepaalde ambities gaan invullen en met welke gelden ze dat gaan bekostigen. Ook daarna belooft het nieuwe college in gesprek te blijven met de eigen inwoners.