Schaakavond Jeugd SV De Pion.
Schaakavond Jeugd SV De Pion. Foto: Richard de Witte

Het is altijd gezellig bij de jeugd van SV De Pion

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Ondanks het Hemelvaartsweekend werd er toch les gegeven aan de jeugd en werd de jeugd competitie verder afgewerkt. Een gewone schaakavond voor SV De Pion.

De proef examens zijn de afgelopen week nagekeken en we zijn met z’n alle gelukkig gestemd. De proef examens zijn naar volle tevredenheid van iedereen gemaakt. Natuurlijk zijn er uitschieters naar beide kanten, heel goed gemaakt tot minder gemaakt, maar gelukkig hebben we nog een tijdje voordat het er echt er om gaat spannen. Op 24 juni dan is het tijd voor het echte examen. Dan wordt bepaald hoe goed onze jeugdleerlingen de schaak stof beheersen, die ze de afgelopen periode hebben gehaald. Mocht je het toch door zenuwen niet halen, dan mag je altijd nog een herexamen doen.

Op 15 juli worden de felbegeerde diploma’s uitgereikt op onze jaarlijkse feestavond voor de jeugd. Dat zal natuurlijk feestelijk gebeuren, maar wat we dan precies gaan doen is nog een groot geheim, daar hoor je tegen die tijd meer van, maar dat het gezellig gaat worden staat vast, want dat is het altijd bij de jeugd van SV De Pion.

Senioren

Ook de senioren spelen vele schaakpartijen, zowel intern als extern. 

Voor de heren van De Pion 1 werd het een spannende wedstrijd. De degradatiekandidaten moesten het tegen elkaar opnemen. Sliedrecht moest winnen, De Pion had genoeg aan een gelijkspel. De opstelling bestond uit de vier basisspelers; Jan Schuurman, Pim Eerens, Marcel Huijser en René van den Broek. Verder schoten Erik van Elven, Ad Bruijns, Stijn Goorden en ik (als debutant) te hulp! Op bord 4 opende René (zwart) de score met een winst! In de opening wist hij een lijn te openen voor de witte koning hiermee kon zijn aanval op de koningsvleugel starten. René zag meerdere winnende zetten en koos voor de meest stijlvolle. Tot slot had Pim Eerens zijn partij gewonnen op bord 3, zijn tegenstander koos voor een scherpe lijn waarin Pim een paar pionnen wist te bemachtigen. Deze gebruikte hij ook om een winnend eindspel te creëren. Zo eindigde onze dag na scherp aangevallen en verdedigd te hebben in majeur en hield De Pion 1 stand in de derde klasse G van de KNSB! Gefeliciteerd mannen met het behalen van dit resultaat. 

De Pion 2 heeft met een goed gevoel de externe competitie van dit seizoen afgesloten. In Dongen werd met 4-3 gewonnen van DSC. Het werd een spannende en onvoorspelbare middag, die niet zo best voor ons begon. Patrick Heijnen speelde op bord 6 tegen de speler van DSC met de hoogste rating (al zegt dat ook niet alles natuurlijk) en kwam er niet aan te pas. Hij kwam al snel in de verdrukking en dat leverde zijn tegenstander een stuk en daardoor de partijwinst op. Xandar van Gentevoort leek ook een moeilijke middag te krijgen. Met een kwaliteit achter, maar een pion meer leek het ploeteren te worden, maar de partij was ineens wel heel snel afgelopen toen Xandar een soort van mat achter de paaltjes kon geven.
Vanaf dat wat gelukkig moment ging het crescendo met De Pion 2. De tegenstander van Anthony Snijders pakte een vergiftigde pion, waarna Anthony met een vorkje een toren won. Dus die partij ging gewonnen. Bas Robben en Henk Alberts bleven over en speelden beiden een marathonpartij. Bas was in een toreneindspel terechtgekomen waarin hij de enige overgebleven pion had. De tegenstander van Henk Alberts moest dus perse winnen, maar hij zag niet hoe. Na eindeloos op en neer geschuif van stukken berustte hij dan maar in remise. Bas wist het eindspel net niet te winnen. Zijn tegenstander (Jan Haast, de vader van Nederlands dameskampioen Anne Haast) vond op tijd de juiste verdediging en Bas kwam niet verder.

En nu: op naar het nieuwe seizoen voor de senioren!