Suzanne Mulder uit Den Haag wint in 2018 het NK bij de dames. Foto: fotograaf BWF
Suzanne Mulder uit Den Haag wint in 2018 het NK bij de dames. Foto: fotograaf BWF Foto: fotograaf BWF

Eindelijk Nederlands Kampioenschap WFN in Roosendaal

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op 12 juni wordt voor de eerste keer in de geschiedenis het Nederlands kampioenschap van Wieler breedtesport Federatie Nederland (WFN) in Roosendaal verreden. De WFN is de overkoepelende organisatie van wielerbonden waaronder o.a. de KNWU, TMZ en de in West-Brabant zeer actieve BWF vallen. Het is dan ook één van de organisatoren van de BWF, de Roosendaalse stichting SportFrinten, die de organisatie in Roosendaal voor zijn rekening neemt.

Parcours
Om aan alle vereisten van de WFN te voldoen, was het noodzakelijk om een parcours te vinden van enige omvang en met de vereiste voorzieningen direct in de buurt. Voorzieningen zoals kleedkamers, douches en ruime parkeergelegenheid voor deelnemers en bezoekers. Voorzieningen die je doorgaans alleen bij sportparken aantreft. Freddy Aarts, voorzitter van de SportFrinten, zegt hierover “Als je een zoektocht naar geschikte locaties begint, merk je pas hoeveel mooie sportparken Roosendaal eigenlijk heeft. Jammer voor ons dat er bij de meeste sportparken geen kampioenschap waardig parcours mogelijk is. Vaak zitten doorgaande wegen in de weg of vormen te smalle of met straatmeubilair versmalde wegen een te groot obstakel voor een echt veilig parcours. Uiteindelijk kwamen we in de omgeving van het Red Band Sportpark uit waar dit allemaal niet speelt. In de oude accommodatie van atletiekvereniging THOR, waar nu de tafeltennisvereniging ODT gevestigd is, zijn we te gast en vinden we alle noodzakelijke voorzieningen die voor het kampioenschap vereist zijn en belangrijk, met naast de deur een parcours van 3,4 km met terugkerend een venijnig klimmetje om het kampioenschap zwaar te maken. De start-/ finishlijn ligt in de brede Puitenbroekstraat vlak bij Camperstalling Roosendaal van Akkermans. Dit zorgt ervoor dat de renners de laatste rechte lijn van zeker 400 meter voluit kunnen sprinten”.

Vijf categorieën
Het WFN-kampioenschap wordt over 5 categorieën verreden. Er is één dames categorie voor alle leeftijden en dat komt omdat de ervaring leert dat zich te weinig dames aanmelden om het kampioenschap over meerdere damescategorieën te verdelen. Bij de heren treffen we 4 categorieën aan de oudste categorie bestaat uit de heren masters 60+, gevolgd door de heren masters 50+, de heren master 40+ en afsluitend de categorie amateurs (16+). De wedstrijden starten om 10:00 uur met de oudste categorie en de categorie dames, om 11:35 uur de masters 50+, om 13:15 uur de masters 40+ en afsluitend om 15:00 uur de amateurs voor hun wedstrijd over 82 km. Omdat het geen open kampioenschap is, gaan we de Belgische kleppers missen die normaalgesproken dominant aanwezig zijn in de regionale BWF-koersen. Het kampioenschap staat alleen open voor renners met de Nederlandse nationaliteit in het bezit van een licentie van een van de Nederlandse wielerbonden. Ervaren wielrenners mogen ook deelnemen op een daglicentie van de BWF. De afwezigheid van de Belgische kleppers zal gecompenseerd worden door de vele kleppers uit het hele land die uit zijn op de kampioenstrui met bloemen en het Wilhelmus wat ter ere van hun overwinning gespeeld wordt.

Informatie/inschrijven
Voor de geïnteresseerde die meer willen weten over de organisatie van het NK WFN, kijk op de website van stichting SportFrinten.
Inschrijven voor het kampioenschap is enkel mogelijk via de website van de Brabantse Wieler Federatie: www.brabantsewielerfederatie.nl

Parcours NK WFN 2022