Afbeelding

Raadsvragen over plaats herdenkingsmonument

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Roosendaal - “Roosendaal heeft in het Emile van Loon park een mooi monument. Ter ere en om te herdenken de inzet van onze verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Maar de locatie van dit monument zou wat ons betreft prominenter mogen zijn.” Dat schrijft raadslid Paul Klaver (PvdA) aan het college van burgemeester en wethouders.

“De huidige tijd, de opvang van vluchtelingen vanuit Oekraïne uit de oorlog, doet ons realiseren wat vrijheid qua waarde betekent. Vrijheid is geen recht maar een plicht en verdient permanente waardering en een zichtbare positie”, aldus Klaver die enkele vragen stelt: Bent u met ons eens dat voor dit belangrijke monument een prominentere plaats dient te worden gezocht? Wilt u zich hiervoor inspannen?” Het aandachtsbord geeft volgens de PvdA weinig zichtbare aanduiding. “Bent u het hiermee eens en bereid om bij dit monument qua duiding en achtergrond meer toelichting te geven? Krijgt dit monument en de geschiedenis van het Roosendaals verzet voldoende educatieve aandacht? Bent u bereid dit meer aandacht te geven?”

De Roosendaler John Braat nam, samen met zijn gezin, zo’n vijf jaar geleden het initiatief tot dit monument. Het monument verbeeldt een gezin. Hun hoofden staan voor de drie o’s van Onbekend, Onbemind, Oranje. Ferry Lauwerijssen, schoonzoon van Braat, heeft de wandsculptuur ontworpen.