Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Voetbalvereniging NSV Nispen honderd jaar

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

NISPEN - Eindelijk kon het jubileumfeest van Voetbalvereniging NSV Nispen gevierd worden. De club bestond op 15 februari 2021 100 jaar en de organisatie van het feest ging in 2018 al van start. De intentie was iedere maand iets te doen in het sportseizoen 2020-2021.

DOOR MARLOES OTTE

Rob Clarijs, voorzitter van NSV100: “Het draaiboek lag al sinds 2018 klaar. Het werd uiteindelijk pingpongen tussen de coronamaatregelen door. Er kon veel niet doorgaan, maar het jeugdkamp, 100 km estafette hardlopen, 100 km wielrennen en enkele andere activiteiten wel. Ook konden we in februari een aangepast officieel jubileum vieren met de presentatie van het boek over ons 100-jarig bestaan.”

De geschiedenis van deze Nispense Sportvereniging leest dan ook goed weg. Een groepje jongemannen besloot rond de jaarwisseling 1920-1921 op zondag een partijtje te gaan voetballen. Dit werd meteen serieus opgepakt. Er werd zelfs een bestuur gekozen, met Cor Verpalen als eerste voorzitter. Er was geen geld, geen terrein. Boer Willem Peeters schoot te hulp en leende een stukje gras uit achter zijn boerderij, ‘De Wallen’ genaamd. Het veld moest nog wel eerst ontdaan te worden van boomstompen. Een bal werd geleend. 

De club kreeg de naam SDW (Samenspel Doet Winnen).Een naam die de club tot 1927 hield, toen bleek een andere vereniging al zo te heten. De oude naam bracht wel wat het stelde, inmiddels speelde het team tweede klasse. Na de moeilijke oorlogsjaren ging NSV in 1948 naar het huidige sportpark, maar men bleef trouw aan de naam ‘De Wallen’.

Saamhorigheid

Het samenspel typeert NSV en niet alleen op het veld. Nispen telt 1600 inwoners, NSV telt 400 leden en daarvan zijn er 100 vrijwillig actief. Rob Clarijs speelt zelf al 15 jaar niet meer. “Je blijft toch betrokken bij de club, nu ben ik bijvoorbeeld jeugdtrainer. Er ontstaan hier vriendschappen en vooral de zaterdagen zijn erg gezellig, mensen blijven hangen. Saamhorigheid is nodig om een club levensvatbaar te houden.” Hij vond het dan ook vanzelfsprekend zich in te zetten voor het jubileum. “Afgelopen donderdag was de aftrap met een seniorenmiddag, ook voor niet-leden. We hebben korte lijntjes met de KBO. Vrijdag kwam FC de Rebellen naar Nispen. Ons eerste team speelde tegen aantal oud-profs, zoals Andy van de Meijde. Op zaterdag was de jeugd aan de beurt met een zeskamp, gezien de hoge temperaturen veel waterspelletjes. ’s Avonds stond de band Baby Blue op het programma in de feesttent. Met de opbouw hielpen de Katholieke Plattelands Jongeren. We maakten dankbaar gebruik van hun expertise.” 

Op zondag werden jubilarissen in het zonnetje gezet. De oudste, Pierre Verpalen, is nu 75 jaar lid. Zijn naam is in 1968 speciaal vernoemd in de geschiedenis van de club, toen hij consul werd. “We maakten zondag een overlap met het jaarlijkse vrijwilligersfeest, nu de tent toch al stond”, grinnikt Rob. “Voetbal is een verbindende factor in dit dorp, het is voor ons niet lastig om aan vrijwilligers te komen. Alleen al met dit jubileumweekend waren er 50 actief.” Maar hij was blij dat het na die zondag wel klaar was. “Na het opruimen lekker met de beentjes omhoog. We kijken er met plezier op terug.” [n]