Afbeelding

Vispassages Molenbeek doen hun werk!

Algemeen

ROOSENDAAL - Woensdag 22 juni hebben dijkgraaf Kees Jan de Vet (waterschap Brabantse Delta), gedeputeerde Jan De Haes (provincie Antwerpen) en wethouder Klaar Koenraad (gemeente Roosendaal) de drie vispassages in de Molenbeek geopend.

Vispassages zorgen ervoor dat vissen hun reis kunnen voortzetten ondanks hindernissen zoals een stuw, gemaal of terugslagklep.

Waarom een vispassage? 
Waterschap Brabantse Delta heeft drie stuwen in de Molenbeek in Roosendaal aangepast zodat vissen er veilig langs kunnen zwemmen. Stuwen en gemalen zijn nodig om de hoogte van het water te regelen. Helaas hebben vissen tijdens hun reis hier hinder van. Vissen trekken van gebied naar gebied om zich voort te planten, om op te groeien, te overwinteren en om voedsel te vinden. De uitwisseling van soorten vissen wordt groter en dit maakt de vissen sterker. Vissen zijn bovendien belangrijk voor schoon en gezond water.

Waar liggen de vispassages?
De vispassages liggen bij de stuw Verdeelwerk, de stuw Vondellaan/ Laan van Brabant en de stuw Oostelijk Havendijk (naast Curio / vlakbij Stadsoevers). Door de vispassages kunnen vissen  nu zwemmen tussen Kalmthout (BelgiĆ«) en het Volkerak-Zoommeer.

Welke vissen gebruiken de passage?
Afgelopen maanden heeft het waterschap onderzoek gedaan naar het gebruik van de vispassages. Een camera heeft opnames gemaakt van de vissen die door de vispassage zijn gezwommen. Een voorlopige conclusie is dat de vispassages gebruikt worden door vissen van verschillende lengtes en  zowel door bodemvissen als vissen die hoger in het water zwemmen. In totaal zijn er 7 soorten waargenomen, de blankvoorn, snoek, schubkarper, giebel, winde, riviergrondel en baars. Het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel vissen de passages hebben gebruikt. In het najaar gaan we weer verder met de monitoring.

Verandert het waterpeil?
Stuwen zijn belangrijk voor het regelen van de hoogte van het water, het waterpeil. De vispassages zijn zo ontworpen dat deze geen effect hebben op het waterpeil in de Molenbeek. In droge perioden wordt de vispassage tijdelijk dicht gezet om het water in het gebied vast te houden.

Subsidie
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant door middel van de STUW subsidie.[n]