Afbeelding

Roosendaal verovert plek in Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - Gemeente Roosendaal heeft één van de vier plekken weten te bemachtigen in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Daarmee krijgt de gemeente extra geld beschikbaar voor de aanpak en verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in wijken op de lange termijn (vijftien tot twintig jaar). 

De vele inspanningen en het lobbywerk vanuit Roosendaal zijn beloond. Het vorige kabinet had zestien gebieden aangewezen waar met extra middelen gewerkt wordt om wijken te verbeteren. In het nieuwe Nationaal Programma worden daaraan vier plekken toegevoegd. Gemeente Roosendaal heeft één van de vier plekken. Deze ontwikkeling is volgens de gemeente een prachtige uitkomst die naadloos aansluit op de ambitie voor de integrale wijkaanpak uit het ambitieakkoord. Wethouder Leefbare buurten en dorpen, Evelien van der Star: “Het is een prachtige prestatie dat we als Roosendaal deze plek hebben bemachtigd, tegelijkertijd geeft het ook aan dat we te maken hebben met fysieke en sociale uitdagingen in onze wijken. Door nauwe samenwerkingen en met de toepassing van deze nieuwe aanpak kunnen we concreet aan de slag gaan met duurzame en zichtbare oplossingen in de wijken”. 

De andere drie gemeenten die ook een plek krijgen zijn Dordrecht, Delft en Vlaardingen. Er gelden wel strenge programmavoorwaarden: gemeenten moeten zelf bijvoorbeeld ook prioriteit geven aan het stedelijke focusgebied; een lokale alliantie smeden met partijen die het verschil kunnen maken (zoals politie, corporatie, school, werkgever, zorg etc.). De burgemeester heeft in het Nationaal Programma een bijzondere positie gekregen omdat het Kabinet het van belang vindt dat de doelstellingen langer dan een collegeperiode van vier jaar gelden. Doelstelling van de afspraken is dat het om een periode van vijftien tot twintig jaar gaat. Het gebiedsplan moet integraal, concreet en afrekenbaar zijn. Samen met de portefeuillehouder leefbare buurten en dorpen trekt de burgemeester gezamenlijk bestuurlijk op vanuit het Nationaal Programma.