Afbeelding
Foto: Archief Weekblad de Bode

Deelscooters en deelfietsen in aantal wijken

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - De start van Go Sharing elektrische deelscooters en deelfietsen in de gemeente Roosendaal is een feit. Voor een periode van twee jaar zijn in een aantal gebieden scooters en fietsen beschikbaar voor gebruik. Op basis van ervaringen en evaluaties na 3, 6, 12 en 18 maanden kan het gebied tussentijds worden aangepast.

Gemeente Roosendaal redeneert als volgt: “De Nederlandse mobiliteit ontwikkelt en verandert. Traditionele vervoersvormen van eigen autobezit en - gebruik veranderen gaandeweg in concepten van deelmobiliteit. Naast deelauto’s ontstaan ook initiatieven voor deelmobiliteit voor langzaam verkeer. Het betreft laagdrempelige en, in vergelijking met traditioneel bezit en onderhoud, goedkope vervoersvormen voor nagenoeg alle doel- en leeftijdsgroepen. Deelmobiliteit is hiermee een aanvulling in de behoefte om te verplaatsen en verspreidt zich als een olievlek in Nederland.”

Go Sharing is een landelijk concept van deelmobiliteit dat inspeelt op de vervoersbehoefte voor alle doelgroepen vanaf zestien jaar. Inmiddels exploiteren ze in vijftig gemeenten in Nederland vooral elektrische deelscooters en -fietsen. In de ontwikkeling van hun product onderzoeken ze tevens koppelmogelijkheden met andere vervoersvormen, zoals de reguliere OV-chipkaart. Go Sharing exploiteert deelmobiliteit rechtstreeks met de gebruikers en werkt voor de gemeente dus kostenneutraal. Voertuigen mogen, net als ‘reguliere’ scooters en fietsen niet gestald worden op hinderlijke plekken. Gebruikers moeten zich aan de reguliere verkeersregels houden. Boetes worden via Go Sharing doorbelast naar de gebruiker die de overtreding heeft begaan. 

Tezamen met verdere verbetering van de infrastructuur streeft de gemeente naar een hoger aandeel fietsgebruik. Het gegeven dat deelmobiliteit volledig elektrisch is, draagt ook bij aan doelstellingen op gebied van hinder, milieu en duurzaamheid. De periode van twee jaar geeft de gebruikers èn de gemeente tijd om kennis te maken en ervaringen op te doen met deze vorm van deelmobiliteit. De samenwerkingsovereenkomst bevat vooral voorwaarden en verplichtingen voor Go Sharing (bijvoorbeeld handhaving en verwijderen van verkeerd geparkeerde voertuigen, maar ook mogelijke aanpassingen in het servicegebied).