Afbeelding

Thor als centraal punt rookvrije generatie

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - Eind juni overhandigde Sebastiaan Baan (Directeur GGD West-Brabant) de Rookvrije Generatie Award aan Atletiek-en Recreatiesportvereniging THOR uit Roosendaal. De Award werd in ontvangst genomen door verenigingsmanager Yvonne Langen. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

ARSV THOR is een inspirerend voorbeeld voor andere sportclubs in de regio. De club is al rookvrij sinds 2017. Deze vereniging probeert alle kansen te benutten om aandacht te vragen voor het belang van rookvrij opgroeien. Dit doen ze via de website, in de nieuwsbrief, langs de atletiekbaan en bij evenementen zoals de THOR avondvierdaagse. Bij ARSV THOR is het ook duidelijk zichtbaar gemaakt dat zij een rookvrije sportclub zijn door de rookvrij borden, raamstickers en spandoeken op het terrein. Als lid van het overlegplatform sportpark Vierhoeven hebben zij ook de andere clubs van het sportpark geattendeerd op het belang van een rookvrije sportomgeving. ‘’Omdat de ambitie van ARSV THOR is om niet alleen de eigen vereniging maar het hele sportpark Vierhoeven rookvrij te maken vinden wij hun een terechte winnaar’’, aldus de jury.

Langen is heel blij met de eerste plaats: “Het is echt super dat we hebben gewonnen. We hadden het niet verwacht, al hebben we er wel onze best voor gedaan. We vonden het hoog tijd om aandacht te schenken aan gezonde voeding en gezond leven. Dat doen we in onze kantine, maar we houden ook alle mensen die betrokken zijn bij onze vereniging voor dat ze zich bewust moeten zijn van hun rol als voorbeeld voor de kinderen. Als je dan ook de ouders erbij betrekt, dan kom je ver.
Wethouder René van Ginderen: ‘’Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien in gemeente Roosendaal. Ik ben dan ook super trots op ARSV THOR voor het winnen van de Rookvrije Generatie Award. Ook de andere initiatieven die waren genomineerd voor deze award ben ik dankbaar voor hun inzet. Op deze manier motiveren we hopelijk nog meer organisaties binnen Roosendaal om bij te dragen aan een rookvrije gemeente voor kinderen.’’

Dit is het eerste jaar dat de Rookvrije Generatie Award regionaal in West-Brabant heeft plaatsgevonden. “Met de Rookvrije Generatie Awards zet GGD West-Brabant initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie.”

THOR reageert: “Onze vereniging is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. We geven kinderen graag het goede voorbeeld. We hebben daarom de stap naar een rookvrij sportterrein gemaakt. Hiermee beschermen we de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. We vragen rokers om buiten het zicht en buiten het terrein te roken. De entree en plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de baan en het terras zijn rookvrij.”