EFKF viert feest, de opbrengst is voor kinderen in Oekraïne.
EFKF viert feest, de opbrengst is voor kinderen in Oekraïne. Foto: KIK

Jarig ‘English for Kids’ helpt Oekraïense jeugd

ROOSENDAAL – De in Roosendaal gevestigde English for Kids Foundation (EFKF) bestaat dit jaar vijftien jaar en viert dat met een bijeenkomst waarvan de opbrengst bestemd is voor onderwijsprojecten in Oekraïne.


Op 28 september 2007 werd in Roosendaal EFKF opgericht als ‘junior-programma’ van het Anglia-netwerk, dat wereldwijd vele tienduizenden mensen klaarstoomt voor diploma’s Engels. In de 15 jaar van het bestaan hebben duizenden kinderen een nieuw perspectief gekregen dankzij de Engelse lessen van EFKF. Kansarme jongeren uit achterstandswijken in landen als Brazilië, Mozambique, Zuid-Afrika, Marokko, Ghana, Nepal, Mexico en Oekraïne hebben Engels geleerd, en zo hun toekomstkansen enorm vergroot.

De afgelopen maanden diende zich een nieuwe doelgroep aan, de kinderen uit Oekraïne die als vluchteling in Nederland terecht zijn gekomen. Voor hen zijn speciale online lesmodules ontwikkeld. Ze volgen vaak ook nog online-lessen die door hun eigen scholen in Oekraïne worden gegeven, maar daar staat Engels bijna nooit op het lesrooster. Daarnaast is een ‘summerschool’-programma gestart, waarbij jongeren in Oekraïne vanachter hun beeldscherm les krijgen van EFKF-docenten uit allerlei landen, waaronder Nederland. Sinds de inval in hun land, hebben al honderden kinderen, en trouwens ook volwassenen, van deze nieuwe lesmethodes gebruik gemaakt. Met een eenmalige lustrumactie gaat EFKF extra gelden inzamelen om het Oekraïne-project verder uit te rollen.

EFKF viert haar verjaardag op de avond van 28 september met de feestelijke bijeenkomst ‘Sharing is Caring’ in Roosendaal. In Parrotia op de Markt, waar EFKF is gevestigd, kunnen belangstellenden dan nader kennismaken met EFKF. Het wordt een internationale happening, met gasten uit het buitenland, door Roosendaalse restaurants verzorgde gerechten uit diverse landen en natuurlijk met een Oekraïens accent.

De deelnameprijs voor deze bijzondere festiviteit in Parrotia (Markt 54, Roosendaal) is inclusief een keur aan internationale gerechten. Opgave is mogelijk via https://www.efkf.org/tasting.html. Van het inschrijfgeld is meer dan de helft bestemd voor het verder uitrollen van het Oekraïneproject.[n]