Afbeelding

Festival Rooskleurig zet vol in op duurzaamheid

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - We mogen het festival organiseren in het Vrouwenhofpark. Dat is een mooie groene strook middenin het centrum waar mensen dagelijks komen om te recreëren. Dan vinden wij het onze verplichting om dit zo duurzaam mogelijk te organiseren binnen onze budgettaire mogelijkheden. Het meest in het oog springend is natuurlijk de berg plastic die na afloop van een festival achterblijft. Op die manier je evenement organiseren vinden we echt niet meer van deze tijd, vooral niet als de oplossing hiervoor zo simpel is.”

Festivalorganisator Tjeerd Bijnsdorp vormt de link tussen het Rooskleurig Festival en het bedrijf CircularPET, waar hij medeoprichter van is. “CircularPET wordt ingehuurd door Rooskleurig Festival om het bekersysteem uit te voeren. Zij zorgen voor de communicatie, de keuring van de ingezamelde bekers, de opslag en het transport. Ik heb zelf in de voorbereiding twee petten op maar tijdens de dag zelf alleen die van Rooskleurig.”

‘Het bekersysteem’ houdt in dat er statiegeld wordt geheven op bekertjes, wat ertoe leidt dat de gebruikte bekers worden ingeleverd, in plaats van weggegooid. “We hebben gekozen voor een statiegeld systeem waarbij het de bezoeker helemaal niets hoeft te kosten wanneer die gewoon elke beker netjes terugbrengt. Wij geven bij binnenkomst namelijk gratis een recyclemunt uit die kan worden ingewisseld bij de eerste bestelling. Daarna is het een kwestie van telkens de beker terugbrengen bij een nieuw drankje. Wanneer je de beker toch weggooit en je wilt een nieuw drankje halen, moet je een halve consumptiemunt extra dokken. Je hebt het dus helemaal zelf in de hand of het systeem je geld kost of niet”, legt Tjeerd uit.

Hij verwacht dat de bezoekers er weinig moeite mee hebben. “Het zal misschien nog even wennen zijn, maar we gaan het goed communiceren bij de bars en ook in de informatie die alle kaartkopers vooraf toegestuurd krijgen. Op andere festivals zien we dat 95 procent van de bekertjes al terugkomt, dus we twijfelen niet aan het gewenste effect van het systeem. En we zien dat bezoekers het waarderen dat het terrein schoon blijft. Goed voorbeeld doet goed volgen!”

De organisatie van Rooskleurig bepaalt overigens niet zelf hoe duurzaam het festival is: “We organiseren Rooskleurig met z’n vieren en vinden duurzaamheid allemaal belangrijk. Vandaar dat we in samenwerking met de gemeente een expert van Green Leisure ons festival laten beoordelen die ons toetst hoe duurzaam we het organiseren. Zijn aanbevelingen aan ons en de gemeente zijn een goede peilstok waaraan we ons in de toekomstige edities kunnen optrekken. Het terugdringen van de berg plastic afval is het meest eenvoudige om te doen dus vandaar dat we daar alvast mee beginnen”, aldus Tjeerd. Van de gebruikte bekers worden nieuwe bekers gemaakt, waardoor het gebruik van grondstoffen circulair is. 

Met de keuze voor duurzaamheid loopt Rooskleurig vooruit op het landelijke verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekertjes voor festivals. Dat gaat in in 2024. De organisatoren geven het goede voorbeeld aan andere festivals, en benadrukken dat de kosten van het statiegeldsysteem zeker opwegen tegen die van het schoonmaken van een festivalterrein. Daarbij draagt een schoon terrein bij aan de positieve beleving van de bezoekers, wat mooi meegenomen is.

Rooskleurig is op 27 augustus. Het eerste optreden staat al om 12.00 uur op de planning.